Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, Groepsschuilplaatsen 12-19 in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, Groepsschuilplaatsen 12-19

Redengevende omschrijving GROEPSSCHUILPLAATSEN (12 t/m 19) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op het Fort bij de Nieuwe Steeg gelegen GROEPSSCHUILPLAATS van het piramidetype, opgetrokken in gewapend beton, voorzien van een periscoopgat en haken voor het vasthechten van diverse camouflagemiddelen, zoals takken, planken en netten. Van dit type groepsschuilplaatsen zijn er acht op het fort gebouwd, te weten tussen gebouw C en D (12), ten noorden van gebouw F (13), ter weerszijden van gebouw E (14 en 15), ten zuidenwesten en ten noorden van gebouw A1 (16 en 17), ten zuiden van gebouw G (18) en ten oosten van gebouw B, nabij de achteruitgang van de poterne (19). Deze acht groepsschuilplaatsen zijn aan het fort toegevoegd gedurende de mobilisatie van 1939-1940. Waardering Betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit 1939-1940, - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype piramidevormige gewapend betonnen groepsschuilplaats met periscoopgat en haken voor het vasthechten van camouflagemiddelen; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de nieuwe inrichting van het Fort bij de Nieuwe Steeg waarbij gedurende de mobilisatie van 1939-1940 moderne elementen werden toegevoegd aan de forten van Nieuwe Hollandse Waterlinie; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529984
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, Groepsschuilplaatsen 12-19 in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort bij Herwijnen, Groepsschuilplaatsen 12-19 in Herwijnen