Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, G-kazemat in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, G-kazemat

Redengevende omschrijving G-KAZEMAT (11) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op het Fort bij de Nieuwe Steeg gelegen betonnen restant van een G-kazemat, gelegen op de noordelijke flank van het fort, ter hoogte van gebouw A2. Het beton was gegoten rondom een gietstalen kern met koepel ten behoeve van de opstelling van een mitrailleur. De G-kazemat is op het fort geplaatst gedurende de mobilisatie van 1939-1940. Waardering Betonnen G-kazemat uit 1939-1940, - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype G-kazemat, waarvan het betonnen gedeelte resteert; het beton werd gegoten rondom een gietstalen kern met koepel ten behoeve van de opstelling van een zware mitrailleur; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de nieuwe inrichting van het Fort bij de Nieuwe Steeg waarbij gedurende de mobilisatie van 1939-1940 moderne elementen werden toegevoegd aan de forten van Nieuwe Hollandse Waterlinie; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529983
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, G-kazemat in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort bij Herwijnen, G-kazemat in Herwijnen