Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, Artillerieloods H in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, Artillerieloods H

Redengevende omschrijving ARTILLERIELOODS H (8) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op het Fort bij de Nieuwe Steeg gelegen houten ARTILLERIELOODS (gebouw H). Na de sloop van de fortwachterswoning die buiten de gracht stond, is aan de zuidzijde van de loods een woning in dezelfde stijl aangebouwd, vermoedelijk in 1920-1930. De artillerieloods ligt in de keel van het fort, evenwijdig aan de zuidelijke gracht. De loods is opgetrokken in rabatdelen van groen geschilderd hout onder zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en aan de kopse gevels een eenvoudige windveer. De oostgevel heeft een makelaar. Zowel in de kopse oostgevel als centraal in de zuidgevel bevindt zich een dubbele opgeklampte deur. In de oorspronkelijke westgevel, die zich nu inpandig bevindt, was er eenzelfde dubbele deur. De oorspronkelijke draairamen met roeden zijn door schuiframen vervangen. Het interieur van de loods bestaat uit een grote open ruimte met een kleinere ruimte aan de westzijde. De kleine ruimte was bestemd voor geniematerieel. Er is een twaalftal vurenhouten gebinten, waarvan de gebintstijlen aanvankelijk allemaal in de zijwanden waren opgenomen. Aan de noordgevel werd echter een uitbouw onder lessenaarsdak gebouwd, vermoedelijk ten tijde van de aanbouw van de woning, waardoor de gebintstijlen aan de noordzijde vrij in de ruimte zijn komen te staan. De uitbouw is gedekt met een bijzonder soort ijzeren golfplaten. In de uitbouw bevindt zich een originele sleutelkast voorzien van plattegronden van gebouw B. De woning heeft nog de originele indeling. Waardering Houten ARTILLERIELOODS uit circa 1880 met een rond 1920-1930 aangebouwde fortwachterwoning, - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype houten artillerieloods, in het interieur gaaf bewaarde spantconstructie en de sleutelkast met plattegronden en sleutels van gebouw B; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Fort bij de Nieuwe Steeg; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529980
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, Artillerieloods H in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort bij Herwijnen, Artillerieloods H in Herwijnen