Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw G in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw G

Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW G (7) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eerste bouwperiode 1878-1880 daterende BOMVRIJE GEBOUW G is gelegen op de zuidoostelijke punt van het fort ten oosten van gebouw B. Het gebouw is geheel in beton opgetrokken, hetgeen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie vrij uniek is. Ter extra bescherming is het gebouw deels in de grond gebouwd en rondom aangeaard. Het was voor de toenmalige tijd "bomvrij", dat wil zeggen geschikt tegen aanvallen met het destijds gangbare met kruit gevulde geschut. Aan de westzijde is een bovengrondse gevel uitlopende in een vleugelmuur met daarin van links naar rechts een dubbele schuifdeur, een dubbele draaideur en in oorsprong een drietal nissen, waarvan de eerste als privaat dienst deed. Haaks op deze gevel staat links een vleugelmuur met daarin ook een ondiepe nis. Het interieur bevat drie ruimten, in oorsprong "remise voor 2 vuurmonden", een "wachtverblijf" en een "verbruiksmagazijn".. Waardering BOMVRIJ GEBOUW G uit 1878-1880 - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype bomvrij gebouw de zeer gave staat van zowel exterieur (aangeaard bouwwerk met oorspronkelijke gevelindeling) als interieur; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de oorspronkelijke inrichting van het Fort bij de Nieuwe Steeg; voor forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie bijzonder toepassing van beton; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw G in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)