Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F in Herwijnen

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)

Beschrijving van Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eerste bouwperiode 1878-1880 daterende BOMVRIJE GEBOUW F is gelegen op het noodwestelijke bastion, achter (ten noorden van) gebouw D. Het gebouw is geheel in beton opgetrokken, hetgeen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie vrij uniek is. Ter extra bescherming is het gebouw deels in de grond gebouwd en rondom aangeaard. Het was voor de toenmalige tijd "bomvrij", dat wil zeggen geschikt tegen aanvallen met het destijds gangbare met kruit gevulde geschut. Aan de zuidzijde is de enige bovengrondse gevel, uitlopende in twee vleugelmuren, met aan de bovenzijde een strekkenlaag en een lage borstwering. In de gevel centraal een dubbele schuifdeur en links een smalle enkelvoudige schuifdeur. Het interieur bevat een enkelvoudige ruimte (remise "voor twee vuurmonden") met daarachter een nis (in oorsprong "magazijn"). Waardering BOMVRIJ GEBOUW G uit 1878-1880 - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype bomvrij gebouw en de zeer gave staat van zowel exterieur (aangeaard bouwwerk met oorspronkelijke gevelindeling met ondermeer schilwachtnis) als interieur; voor forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie bijzonder toepassing van beton; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de oorspronkelijke inrichting van het Fort bij de Nieuwe Steeg; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)