Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur in Beetsterzwaag

Boerderij

Kerkepad West 2
9244GD Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland


Beschrijving van Wagenschuur

Omschrijving onderdeel 3. Laatnegentiende-eeuwse WAGENSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderijromp, op de grens van de perceelsverhoging. De schuur is oost-west georiënteerd en is opgetrokken in halfsteens verband. Het schilddak is gedekt met rode pannen. In de zuidgevel twee segmentboogvormige gietijzeren negenruits vensters en een schuurdeur; in de zuidgevel een dubbele wagendeur. Aan de schuur zijn enkele houten aanbouwen gebouwd en deze doen afbreuk aan de monumentale waarden van het boerderijensemble. De aanbouwen zijn tot stand gekomen nadat de boerderij uit functie is geraakt. Waardering De WAGENSCHUUR is van algemeen belang, en beschermingswaardig: - op basis van de zeer hoge ensemblewaarde in betrekking tot de boerderij en het bakhuisje; - in cultuurhistorisch opzicht, als onderdeel van het boerenwonen en -werken, in het bijzonder de ondersteunende waarde in relatie tot het unieke historische stalinterieur van het keuterboerderijtje; - in landschappelijk en typologisch opzicht als onderdeel van een zeldzaam gaaf bewaard gebleven kop-rompboerderij van de Friese zuidoosthoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur in Beetsterzwaag

Bakhuis

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 2. Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken..

Kop-rompboerderijtje

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1. Het KOP-ROMPBOERDERIJTJE bestaat uit een lang voorhuis met zadeldak en topgevel, dat aan de achterzijde is ingest..

Woning onder zadeldak tussen topgevels waarvan de voorste beëindigd door forse schoorsteen

Kerkepad West 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Woning onder zadeldak tussen topgevels; waarvan de voorste eindigt in een forse schoorsteen. Vensters met roedenindeling en kleine lichtopen..

Boerderij met als dwarshuis terzijde voor de schuur gebouwd voorhuis met sierlijst, dakkapel en hoekschoorstenen met borden

Beetsterweg 13
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Boerderij waarvan het voorhuis als dwarshuis terzijde voor de schuur is gebouwd. Linkerhelft van voorhuis onderkelderd, kap met twee schoors..

Hoarnleger 1 't Hoarnleger

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding De STELP, thans woonboerderij, met gedeeltelijk ingebouwde kleine koestal ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken daarvan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur in Beetsterzwaag

Foto's (7)