Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Beetsterzwaag

Boerderij

Kerkepad West 2
9244GD Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland


Beschrijving van Bakhuis

Omschrijving onderdeel 2. Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken in baksteen in halfsteensverband; het zadeldak is gedekt met riet, afgedekt met rode vorstpannen en is aan de zijkanten afgezet met eenvoudige windveren. Het dak wordt aan de zuidrand bekroond door een eenvoudig gesneden makelaar en aan de noordzijde een schoorsteen. Al het muurwerk, behalve de schoorsteentop is wit gesausd. In de oostgevel een toegangsdeur. Waardering Het BAKHUISJE is van algemeen belang, en beschermingswaardig: - op basis van de zeer hoge ensemblewaarde in betrekking tot de boerderij en wagenschuur; - in cultuurhistorisch opzicht, als onderdeel van het boerenwonen en -werken, in het bijzonder de ondersteunende waarde in relatie tot het unieke historische stalinterieur van het keuterboerderijtje; - in landschappelijk en typologisch opzicht als onderdeel van een zeldzaam gaaf bewaard gebleven kop-rompboerderij van de Friese zuidoosthoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Beetsterzwaag

Wagenschuur

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 3. Laatnegentiende-eeuwse WAGENSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderijromp, op de grens van de perceelsverh..

Kop-rompboerderijtje

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1. Het KOP-ROMPBOERDERIJTJE bestaat uit een lang voorhuis met zadeldak en topgevel, dat aan de achterzijde is ingest..

Woning onder zadeldak tussen topgevels waarvan de voorste beëindigd door forse schoorsteen

Kerkepad West 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Woning onder zadeldak tussen topgevels; waarvan de voorste eindigt in een forse schoorsteen. Vensters met roedenindeling en kleine lichtopen..

Boerderij met als dwarshuis terzijde voor de schuur gebouwd voorhuis met sierlijst, dakkapel en hoekschoorstenen met borden

Beetsterweg 13
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Boerderij waarvan het voorhuis als dwarshuis terzijde voor de schuur is gebouwd. Linkerhelft van voorhuis onderkelderd, kap met twee schoors..

Hoarnleger 1 't Hoarnleger

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding De STELP, thans woonboerderij, met gedeeltelijk ingebouwde kleine koestal ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken daarvan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuis in Beetsterzwaag

Foto's (7)