Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zeist: Toegangshek in Zeist

Tuin Park Landgoed

Zinzendorflaan 1
3703CE Zeist
Utrecht


Beschrijving van Slot Zeist: Toegangshek

Omschrijving onderdeel 8: TOEGANSGHEK tot de buitenplaats, gelegen in de hoofdas ter hoogte van de Lageweg, afkomstig van een pand aan de Nieuwe gracht in Utrecht en in de jaren zestig van de twintigste eeuw hierheen verplaatst. Het hek bestaat uit twee hoge, decoratief bewerkte zandsteen pijlers met casementen bekroond door een oorschelpornament in elke van de vier zijden en bekroningen in de vorm van vazen, waartussen grote vernieuwde draaihekken. Aan weerszijden vernieuwde hekdelen met draaihekken ter plaatste van de paden. Waardering TOEGANGSHEK behorende bij Slot Zeist is in cultuurhistorisch van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de kwaliteit van het beeldhouwwerk van de pijlers; - als karakteristiek en monumentaal markeringspunt van een entree tot een gedeelte van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529960
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Zeist
Zeist, slot Zeist (voorzijde)
Zeist, slot Zeist (voorzijde)
Locatie Zinzendorflaan 1, Zeist, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Buitenplaats
Stijl Hollands classicisme
Eigenaar Gemeente Zeist
Gebouwd in 1677-1686
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  529904
Bijzonderheden Ridderhofstad
Website Website Slot Zeist
Tuinen van slot Zeist met de zichtas richting Amersfoort, de latere Slotlaan
Tuinen van slot Zeist met de zichtas richting Amersfoort, de latere Slotlaan

Slot Zeist is een zeventiende-eeuws slot in de Nederlandse gemeente Zeist dat gebouwd was als lustoord van Willem Adriaan van Nassau. Het slot is ontworpen door architect Jacobus Roman. Het slot is omgeven door een Engels landschapspark en het Broeder- en Zusterplein.

Het grondgebied waarop het slot is gebouwd werd in 1165 vermeld als eigendom van ene Godefridus van Seyst, zonder vermelding van een huis. In 1536 wordt wel melding gemaakt van bebouwing wanneer "dat huys te Seyst, vry eigen goed" door de Staten van Utrecht erkend wordt als ridderhofstad.[1]

Willem Adriaan van Nassau heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen een kleinzoon van Maurits van Oranje, kocht in 1677 de heerlijkheid van de Staten van Utrecht en liet het huidige slot bouwen.

Architect van het huis was Jacobus Roman, die ook Paleis Het Loo ontwierp. Het interieur is voornamelijk ontworpen door de hugenoot Daniël Marot. Zijn grotendeels bewaard gebleven muur- en plafondschilderingen doen denken aan de Franse barok. De bouw duurde van 1677 tot 1686.

In 1745 werd Slot Zeist aangekocht door de koopman Cornelis Schellinger. In 1746 schonk hij een gedeelte aan de hernhutters dat zou dienen als hun hoofdkwartier.[2] De hernhutters lieten voor het slot een Broeder- en Zusterplein aanleggen.

In 1924 werd het slot door de gemeente Zeist gekocht.

Het slot werd in 1969 gerenoveerd onder leiding van architect Johannes Bernardus van Asbeck.


Ashtonia

Sinds 2017 treedt in de zomer in de achtertuin van het slot de theatergroep Ashton Brothers op. Zij voeren dan een show op met circustheater, variété en cabaret. Het slot wordt voor deze gelegenheid omgedoopt tot ASHTONIA. .

Verder lezen

Catharina L. van Groningen, Slot Zeist: Een Vorstelyk stuk Goet (2009). ISBN 9789078568117

Zie ook


Monumenten in de buurt van Slot Zeist: Toegangshek in Zeist

Slot Zeist: Tuinvaas

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 3 : Gedecoreerde TUINVAAS op nieuwe sokkel, zgn. Marotvaas, thans op het achterplein van het slot gesitueerd nabij ..

Slot Zeist: Tuinvaas

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 4: Gedecoreerde TUINVAAS op nieuwe sokkel, zgn. Marotvaas, thans op het achterplein van het slot gesitueerd nabij d..

Slot Zeist: Theekoepel

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 5 : THEEKOEPEL toegeschreven aan Jacob Roman, behorende bij de formele aanleg uit 1677-1682, oorspronkelijk met een..

Slot Zeist: Beeldengroep Europa en Afrika

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 6: BEELDENGROEP EUROPA EN AFRIKA met de allegorische figuren van Afrika (links) en Europa (rechts), overblijfsel va..

Slot Zeist: Tuinmuur

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 10: TUINMUUR uit de tweede helft van de 18de eeuw als afsluiting van het voormalige arboretum (Voor tuyn met de Arb..

Kaart & Routeplanner