Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Zeist: Theekoepel in Zeist

Tuin Park Landgoed

Zinzendorflaan 1
3703CE Zeist
Utrecht


Beschrijving van Slot Zeist: Theekoepel

Omschrijving onderdeel 5 : THEEKOEPEL toegeschreven aan Jacob Roman, behorende bij de formele aanleg uit 1677-1682, oorspronkelijk met een tegenhanger aan de noordzijde. De koepel is gesitueerd op de zuidhoek van de tuin achter het hoofdhuis aan de later door Zocher vergraven slotgracht. Het vierzijdige volume onder een gestaffeld koepeldak is belegd met Rensleien en bekroond door een Franse lelie. De gevels zijn in baksteen opgetrokken, met in twee gevelzijden twintigruits schuifvensters, in de zuidzijde aan het water een balkon met dubbele deur met veelruits ramen, en in de noordzijde een entree. De gevelopeningen zijn afgewerkt met strekken. De koepel is op de hoeken gemarkeerd door gemetselde hoekpilasters, ter plaatse waarvan een gekorniste geprofileerde kroonlijst. Waardering THEEKOEPEL behorende bij Slot Zeist is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin- en parkaanleg; - vanwege de architectonische vormgeving, toegeschreven aan Roman; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de parkaanleg aan de achterzijde van het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Zeist
Zeist, slot Zeist (voorzijde)
Zeist, slot Zeist (voorzijde)
Locatie Zinzendorflaan 1, Zeist, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Buitenplaats
Stijl Hollands classicisme
Eigenaar Gemeente Zeist
Gebouwd in 1677-1686
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  529904
Bijzonderheden Ridderhofstad
Website Website Slot Zeist
Tuinen van slot Zeist met de zichtas richting Amersfoort, de latere Slotlaan
Tuinen van slot Zeist met de zichtas richting Amersfoort, de latere Slotlaan

Slot Zeist is een zeventiende-eeuws slot in de Nederlandse gemeente Zeist dat gebouwd was als lustoord van Willem Adriaan van Nassau. Het slot is ontworpen door architect Jacobus Roman. Het slot is omgeven door een Engels landschapspark en het Broeder- en Zusterplein.

Het grondgebied waarop het slot is gebouwd werd in 1165 vermeld als eigendom van ene Godefridus van Seyst, zonder vermelding van een huis. In 1536 wordt wel melding gemaakt van bebouwing wanneer "dat huys te Seyst, vry eigen goed" door de Staten van Utrecht erkend wordt als ridderhofstad.[bron?]

Willem Adriaan van Nassau heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen een kleinzoon van Maurits van Oranje, kocht in 1677 de heerlijkheid van de Staten van Utrecht en liet het huidige slot bouwen.

Architect van het huis was Jacobus Roman, die ook Paleis Het Loo ontwierp. Het interieur is voornamelijk ontworpen door de hugenoot Daniël Marot. Zijn grotendeels bewaard gebleven muur- en plafondschilderingen doen denken aan de Franse barok. De bouw duurde van 1677 tot 1686.

In 1745 werd Slot Zeist aangekocht door de koopman Cornelis Schellinger. In 1746 schonk hij een gedeelte aan de hernhutters dat zou dienen als hun hoofdkwartier.[1] De hernhutters lieten voor het slot een Broeder- en Zusterplein aanleggen.

In 1924 werd het slot door de gemeente Zeist gekocht.

Het slot werd in 1969 gerenoveerd onder leiding van architect Johannes Bernardus van Asbeck.

Verder lezen

Catharina L. van Groningen, Slot Zeist: Een Vorstelyk stuk Goet (2009). ISBN 9789078568117

Zie ook


Monumenten in de buurt van Slot Zeist: Theekoepel in Zeist

Slot Zeist: Tuinvaas

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 3 : Gedecoreerde TUINVAAS op nieuwe sokkel, zgn. Marotvaas, thans op het achterplein van het slot gesitueerd nabij ..

Slot Zeist: Tuinvaas

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 4: Gedecoreerde TUINVAAS op nieuwe sokkel, zgn. Marotvaas, thans op het achterplein van het slot gesitueerd nabij d..

Slot Zeist: Beeldengroep Europa en Afrika

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 6: BEELDENGROEP EUROPA EN AFRIKA met de allegorische figuren van Afrika (links) en Europa (rechts), overblijfsel va..

Slot Zeist: Toegangshek

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 8: TOEGANSGHEK tot de buitenplaats, gelegen in de hoofdas ter hoogte van de Lageweg, afkomstig van een pand aan de N..

Slot Zeist: Tuinmuur

Zinzendorflaan 1
Zeist
Omschrijving onderdeel 10: TUINMUUR uit de tweede helft van de 18de eeuw als afsluiting van het voormalige arboretum (Voor tuyn met de Arb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)