Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mheer: grafkapel in Mheer

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 6
6261NJ Mheer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1864-1865
Architect: Charles Weber


Beschrijving van Mheer: grafkapel

Omschrijving onderdeel 7: GRAFKAPEL. Naast de kerk aan de oostzijde van het park op het kerkhof gesitueerde in 1864-1865 door Charles Weber ontworpen kapel in neogotische stijl, opgetrokken op kruisvormige grondslag en overkapt door met koperen leien gedekte zadeldaken in kruispatroon. Het dak wordt bekroond door een achtzijdige mergelstenen sokkel waarop kruis. Oorspronkelijk was de sokkel door acht uit de viering ontspringende luchtbogen omgeven. De in mergel opgetrokken kapel heeft een entree aan de zuid (kerk-)zijde en aan de west(kasteel-)zijde. Beide bestaan uit een spitsboogvormige mergelstenen geprofileerde omlijsting waarbinnen een dubbele houten toegangsdeur afgesloten door mergelstenen latei waarboven een bovenlicht in glas-in-lood, met een patroon van vier vierpasvensters met een rond venster ertussen en in het midden. De naar het kasteel gerichte entree vertoont boven de deur een mergelstenen ronde wapenplaquette met de twee wapens van de familie De Loë- Wolff Metternich. De entree aan de kerkzijde wordt voorafgegaan door een natuurstenen bordestrap van twee treden. De overige twee gevels zijn blind uitgevoerd met uitzondering van een venster in beide gevels als voornoemd bovenlicht. De gevels worden afgesloten door overhoeks geplaatste steunberen, waarvan de steunberen aan weerszijden van de twee ingangen hoger zijn opgetrokken dan de overige steunberen. Deze hogere steunberen werden oorspronkelijk door pinakels bekroond. De kapel werd in opdracht van Otto Napoleon H.M. Baron de Loë Imstenraedt gebouwd als rustplaats voor zijn in 1864 overleden tweede echtgenote Johanna Gravin Wolff Metternich zu Gracht. Het verlof tot inzegening van de kapel vond plaats op 15 december 1865. In het park werd een doorzicht uitgespaard tussen kasteel en kapel, zoals tot op heden is te zien. Waardering De GRAFKAPEL bij kasteel Mheer is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de functionele en beeldbepalende betekenis in het complex; - als gaaf bewaard voorbeeld van een neogotisch mausoleum uit omstreeks 1865 van een adellijke familie van een Limburgse buitenplaats; - vanwege de visuele relatie met kasteel en park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529944
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mheer: grafkapel in Mheer

Sint-Lambertuskerk

Dorpsstraat 2
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
St. Lambertus, 1876-1881, P.J.H. Cuypers. Eenbeukige neogotische kruiskerk in sobere baksteenvormen met een toren, bekroond door een naalds..

Mheer: hoofdhuis

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. HOOFDHUIS van het kasteel Mheer, gebouwd in een carré vorm om een binnenplaats. Het kasteel wordt omg..

Mheer: twee toegangsbruggen

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: TWEE TOEGANGSBRUGGEN. Twee natuurstenen TOEGANGSBRUGGEN bij Kasteel Mheer. Eén gelegen over een droge gracht (ee..

Mheer: bouwhoeve en voorplein

Dorpsstraat 4
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 2: BOUWHOEVE en VOORPLEIN. Bouwhoeve bij kasteel Mheer, gelegen langs de oost-, west-, en zuidzijde van het voorplei..

Mheer: tuinmuur

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR. Langs de oostzijde van de parkaanleg van kasteel Mheer staat een 19de-eeuwse, uit baksteen opgetrokken,..

Kaart & Routeplanner