Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mheer: twee ijzeren hekken in Mheer

Overig

Dorpsstraat 6
6261NJ Mheer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Mheer: twee ijzeren hekken

Omschrijving onderdeel 5: TWEE IJZEREN HEKKEN. Binnen de historische parkaanleg van kasteel Mheer bevinden zich twee 19de-eeuwse ijzeren hekken van eenzelfde opzet en afwerking. Eén (5A) is geplaatst aan het einde van de poortweg ter afsluiting van het weiland aldaar. De ander (5B) aan het einde van de lange middenlaan. Ieder hek bestaat uit een ronde hekpijler bekroond met een boogvorm met omgekrulde uiteinden en vertakkingen. In de velden van de boogvorm de wapens van de familie De Loë. De hekpijlers zijn gemaakt van 18de-eeuwse kanonnenbuizen. Tussen de pijlers draaien de hekvleugels met spijlen en een pijlpuntbekroning. De hekken zijn geschilderd in een zwart-wit bandenpatroon. Waardering De twee IJZEREN HEKKEN in de parkaanleg van kasteel Mheer zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege hun functionele en decoratieve betekenis voor de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529942
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mheer: twee ijzeren hekken in Mheer

Mheer: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 4: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De parkaanleg bij kasteel Mheer is relatief laat tot stand gekomen en is een ve..

Mheer: bouwhoeve en voorplein

Dorpsstraat 4
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 2: BOUWHOEVE en VOORPLEIN. Bouwhoeve bij kasteel Mheer, gelegen langs de oost-, west-, en zuidzijde van het voorplei..

Mheer: twee toegangsbruggen

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: TWEE TOEGANGSBRUGGEN. Twee natuurstenen TOEGANGSBRUGGEN bij Kasteel Mheer. Eén gelegen over een droge gracht (ee..

Hoeve van vakwerk

Rondelenstraat 14
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van vakwerk, XIX A.

Vakwerkschuur

Steegstraat 23
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Vakwerkschuur, 1855.

Kaart & Routeplanner