Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mheer: bouwhoeve en voorplein in Mheer

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 4
6261NJ Mheer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Mheer: bouwhoeve en voorplein

Omschrijving onderdeel 2: BOUWHOEVE en VOORPLEIN. Bouwhoeve bij kasteel Mheer, gelegen langs de oost-, west-, en zuidzijde van het voorplein, daterend uit de 17de eeuw. De drie vleugels van de bouwhoeve zijn tot een U-vorm met elkaar verbonden, maar staan op enige afstand van het kasteel. Tegen de noordoostgevel en op de zuidoosthoek staat een toren. De toegang tot het voorplein bevindt zich in de oostelijke vleugel. De rondbogige toegang wordt geaccentueerd door een rijke topgevel opbouw in Maaslands krulwerk. Aan de pleinzijde is deze top eenvoudiger van uitvoering. De toegangsweg vindt zijn vervolg over het voorplein naar een tweede, eenvoudige rondboogpoort in de tegenoverliggende westelijke vleugel. De onderverdieping/kelder van de bouwhoeve is in natuursteen opgetrokken. Deze vertoont zich het meest aan de buitenzijde. De buitenzijde wordt gekenmerkt door grote hoogte verschillen. Het opgaande metselwerk aan de buitenzijde is nagenoeg gesloten met slechts enkele vensters en schietgaten. De binnenzijde van de bouwhoeve laat een regelmatiger beeld zien van tot twee bouwlagen in baksteen opgetrokken gevels met met leien gedekte schilddaken waarin kleine daklichten. De gevelindeling is min of meer regelmatig en vertoont op de begane grond een afwisseling van vensters en rondbogige toegangs- en staldeuren en een reeks grotere en kleinere vensters op de verdieping. De omlijsting van vensters en deurpartijen is van natuursteen. De poortdoorgang in de oostvleugel is aan de veldzijde het rijkst uitgevoerd. De poortboog is bekleed met natuursteen met een bossering. Daarboven is een verdieping met een monumentale geveltop uitgemetseld. Natuursteen is hier o.a. toegepast als speklagen, langs de randen en voor het krulwerk. Voorts gevelstenen o.a. één uit 1612 met het wapen van Winand van Imstenraedt en zijn echtgenote Mechteld van den Bongart. De uitvoering van de poortdoorgang en de geveltop is aan de pleinzijde iets eenvoudiger. De noordoostgevel van de oostvleugel van de bouwhoeve is niet recht zoals aan de tegenoverliggende zijde, maar onder een zeer scherpe hoek gebouwd. Aan de pleinzijde staat een traptoren. Evenals de poort wordt ook deze gevel bekroond door rolwerk in Maaslandse stijl met accenten in natuursteenwerk. De vleugels van de bouwhoeve omsluiten een ruim voorplein; dit is deels bestraat deels van leem. Het plein wordt doorsneden door de verbindingsweg tussen oprijlaan en de laan naar de landerijen. Aan de zuidzijde ligt de mestkuil met aansluitend daaraan een gazon met in vormsnoei gebrachte taxusbomen op de hoeken. Waardering De BOUWHOEVE en het VOORPLEIN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het kasteel; - vanwege architectuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529939
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mheer: bouwhoeve en voorplein in Mheer

Mheer: twee toegangsbruggen

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: TWEE TOEGANGSBRUGGEN. Twee natuurstenen TOEGANGSBRUGGEN bij Kasteel Mheer. Eén gelegen over een droge gracht (ee..

Mheer: hoofdhuis

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. HOOFDHUIS van het kasteel Mheer, gebouwd in een carré vorm om een binnenplaats. Het kasteel wordt omg..

Mheer: grafkapel

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 7: GRAFKAPEL. Naast de kerk aan de oostzijde van het park op het kerkhof gesitueerde in 1864-1865 door Charles Webe..

Sint-Lambertuskerk

Dorpsstraat 2
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
St. Lambertus, 1876-1881, P.J.H. Cuypers. Eenbeukige neogotische kruiskerk in sobere baksteenvormen met een toren, bekroond door een naalds..

Mheer: tuinmuur

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR. Langs de oostzijde van de parkaanleg van kasteel Mheer staat een 19de-eeuwse, uit baksteen opgetrokken,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)