Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Wadding in Leiden

Tuin Park Landgoed

Leidseweg 559
2331AR Leiden
Zuid Holland


Beschrijving van Ter Wadding

Omschrijving onderdeel 5 KOETSIERSWONING. Aan de noordgrens van het park ligt een koetsierswoning die omstreeks of direct na 1900 is gebouwd. Het bijbehorende koetshuis is verdwenen. Het gebouw op rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping onder zadeldak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, gemetseld in kruisverband. Smeedijzeren muurankers in de lange gevels. Het overstekende zadeldak is belegd met gesmoorde Hollandse pannen en bevat doorlopende dakschoren en gordingen, geprofileerde windveren, twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel of zuidwestgevel eindigt met een punt en is asymmetrisch ingedeeld. Op de begane grond een paneeldeur met bovenlicht onder een segmentboog, een roedevenster onder segmentboog, twee luiken, dubbel openslaande deuren en twee trapeziumvormige venstertjes. Op de verdieping een houten balkon met openslaande deuren in het midden, geflankeerd door roedevensters onder segmentboog. De rechterzijgevel (noordwest) is asymmetrisch van indeling. Op de begane grond een deur met bovenlicht onder segmentboog en een roedevenster onder segmentboog. Op de verdieping een luik met roedebovenlicht, een venster met stolpraam en bovenlicht en twee kleine vensters. Een steunbeer en een aangebouwd voormalig stookhok onder zadeldak bevinden zich aan de uiterste rechtse kant van de rechterzijgevel. De linkerzijgevel (zuidoost) is asymmetrisch van indeling. Op de begane grond een (niet oorspronkelijk) tweeruitsvenster en twee gietijzeren roedevensters onder segmentboog. Op de verdieping een tweedelig roedevenster en een enkelvoudig venster. Van de achtergevel (noordoost) is het benedendeel gepleisterd. Hier een uitgemetseld rookkanaal. Waardering De voormalige KOETSIERSWONING is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege het type - vanwege de ouderdom - als ensembleonderdeel van de historische buitenplaats Ter Wadding (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529936
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Wadding in Leiden

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS TER WADDING. Blokvormig in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw, vermoedelijk kort na 1768 ..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geheel door water omgeven parkaanleg van Ter Wadding kenmerkt zich door een a..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 3 ENTREEHEK MET PIJLERS. In de zuidoost-hoek van het terrein aan de westzijde van de scheisloot staat een toegangsh..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 4 WATERPUT. In het parkgedeelte ten zuiden van het huis geplaatste achtzijdige hardstenen waterput met op de zijden..

Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer

Leidseweg 519
Voorschoten
Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Wadding in Leiden