Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Wadding in Voorschoten

Kasteel Buitenplaats

Leidseweg 557
2253JJ Voorschoten
Zuid Holland


Beschrijving van Ter Wadding

Omschrijving onderdeel 4 WATERPUT. In het parkgedeelte ten zuiden van het huis geplaatste achtzijdige hardstenen waterput met op de zijden een veld met alternerend de afbeelding van een wapen van de familie De Medici en een disk. De velden zijn door gotische spitsbogen afgesloten, die op ronde zuiltjes staan. De zuiltjes hebben een voet en een kapiteel. Het geheel van zuilen met spitsboog staat op een rechthoekig fries met beeldhouwwerk. De waterput (wellicht oorspronkelijke een doopvont?) dateert uit de 16de eeuw of eerder, en doet in ieder geval sinds de eerste helft van de 20ste eeuw in het park dienst als tuinsieraad. Toen was er over de put volgens de overlevering een smeedijzeren boog gespannen, waaraan een emmer in de vorm van een puntige helm was opgehangen. Waardering De WATERPUT is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de zeldzaamheidswaarde - vanwege de hoge ouderdom - vanwege de ensemblewaarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Wadding in Voorschoten

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geheel door water omgeven parkaanleg van Ter Wadding kenmerkt zich door een a..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 3 ENTREEHEK MET PIJLERS. In de zuidoost-hoek van het terrein aan de westzijde van de scheisloot staat een toegangsh..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS TER WADDING. Blokvormig in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw, vermoedelijk kort na 1768 ..

Ter Wadding

Leidseweg 559
Leiden
Omschrijving onderdeel 5 KOETSIERSWONING. Aan de noordgrens van het park ligt een koetsierswoning die omstreeks of direct na 1900 is gebou..

Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer

Leidseweg 519
Voorschoten
Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Wadding in Voorschoten