Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Wadding in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Leidseweg 557
2253JJ Voorschoten
Zuid Holland


Beschrijving van Ter Wadding

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geheel door water omgeven parkaanleg van Ter Wadding kenmerkt zich door een aanleg in vroege landschapsstijl, waarin een enkel spoor van een oudere aanleg herkenbaar is gebleven. Dit spoor betreft het kanaal op de as van het huis aan de achterzijde, waarvan de rechte oevers vòòr 1821 (Kadastraal Minuutplan) een flauw curvend verloop kreeg. Ook de westoever van de rechte scheisloot naar de weg kreeg toen een verloop in curven. Rondom de waterpartij aan de achterzijde van het huis werd zeer waarschijnlijk vòòr bovengenoemde datum een licht geaccidenteerde nog geheel bewaard gebleven wandeling met vrij kleinschalig patroon van slingerpaden aangelegd met een rijk bestand aan parkbomen (taxodium, eik, beuk, iep, kastanje, plataan, ginko, metasequioa, glyptomeria). Een aantal van deze meer exotische soorten dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, in de tijd (1855-1887) dat de buitenplaats in het bezit was van Lodewijk Johannes Sigismund van Kempen. Na 1900 werd de aanleg noordzijde een stukje uitgebreid, in de tijd dat aan deze zijde langs de weg het nieuwe koetshuis met koetsierswoning werd gebouwd. Bij de aanleg van het padenpatroon en beplanting van het parkbos werd een naadloze aansluiting op de toen al bestaande aanleg bereikt. In de zuidzijde van het terrein ligt de rechthoekige open ruimte van de voormalige boomgaard en moestuin. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als goed voorbeeld van een parkaanleg in vroege aanleg in landschapsstijl, gereedgekomen voor 1821. - vanwege de gaafheid - vanwege de ouderdom (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529933
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Wadding in Voorschoten

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 3 ENTREEHEK MET PIJLERS. In de zuidoost-hoek van het terrein aan de westzijde van de scheisloot staat een toegangsh..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 4 WATERPUT. In het parkgedeelte ten zuiden van het huis geplaatste achtzijdige hardstenen waterput met op de zijden..

Ter Wadding

Leidseweg 557
Voorschoten
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS TER WADDING. Blokvormig in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw, vermoedelijk kort na 1768 ..

Ter Wadding

Leidseweg 559
Leiden
Omschrijving onderdeel 5 KOETSIERSWONING. Aan de noordgrens van het park ligt een koetsierswoning die omstreeks of direct na 1900 is gebou..

Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer

Leidseweg 519
Voorschoten
Boerderij "Nooit gedacht", dwarstype met topgevel en opkamer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Wadding in Voorschoten