Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bol op Redichem in Culemborg

Kasteel Buitenplaats

Beusichemsedijk 15
4101NV Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van De Bol op Redichem

Omschrijving HOOFDGEBOUW. Uit rode baksteen opgetrokken gebouw uit 1888 op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag onder een fors overstekend, afgeknot schilddak met balustrade. De dakvlakken zijn, met uitzondering van de overstekken, met Oegstgeester dakpannen (beverstaarten) belegd. De overstekken met gemoorde oud Hollandse pannen. Rondom een hoge aangesmeerde plint. Op een dak een opengewerkte balustrade tussen neogotische balusters. In de zijgevels fenetres à terre. De voor- en achtergevel zijn symmetrisch ingedeeld en tellen vijf traveeën, de zijgevels drie. Alle vensters hebben een raamverdeling van smeedijzeren ovalen, gevat in diagonalen. Boven de vensters en deuren licht getoogde hanekamstrekken. Alle vensters met luiken. In ieder dakvlak een rondgebogen dakkapel met gefiguurzaagde zijstukken en bekroning. Ook hier smeedijzeren vulling van de ramen. Interieur. Het voorste deel van de hoofdverdieping was aanvankelijk onverdeeld teneinde de balspelen te kunnen beoefenen. Slanke rechte staanders ondersteunen de balklaag. Thans heeft het huis een middengang, een zaal ter rechter zijde en kleine vertrekken ter linkerzijde. In het achterste deel ligt rechts een onderkelderde kamer, voorheen de keuken en links de eetkamer met hoge gestucte kachelnis. De kelder onder de opkamer was oorspronkelijk afgedekt met een vlakke balken zoldering. Omstreeks 1900 is die gewijzigd in een troggewelf op ijzeren balken. De plavuizen vloer werd door een bakstenen vervangen. Naar buiten toe kreeg de kelder een uitgang met dubbele deuren. Op de (oorspronkelijk eveneens onverdeelde) zolder lopen de slanke staanders door tot in de kap. De dakkapellen steken met een houten tongewelf met ribben in de kapconstructie. Waardering HOOFDGEBOUW, behorend tot de historische buitenplaats De Bol op Redichem, van bijzondere cultuurhistorische waarde - als uniek voorbeeld van een 19de-eeuws speelhuis voor paters Jezuïeten. - wegens de door Chinese tempels geïnspireerde architectuur - als onderdeel van een terrein van vermaak voor de klein seminaristen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529929
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bol op Redichem in Culemborg

De Bol op Redichem

Beusichemsedijk 15
Culemborg
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van De Bol bestaat uit twee delen: 1. Een kleine rechthoe..

Huize De Sleutel

Lange Dreef 35
Culemborg
Inleiding De T-BOERDERIJ met middenlangsdeel, BAKHUIS en TUINHEK, HUIZE DE SLEUTEL, is gebouwd in 1885 in opdracht van A. van Everdingen, d..

Gebeeldhouwde, hardstenen limietpaal met opschriften

Beusichemsedijk 20
Culemborg
Gebeeldhouwde, hardstenen limietpaal uit 1786 met opschriften. Gaf de grens aan tussen de v.m. graafschappen Buren en Culemborg.

Hardstenen paal met wapen van Utrecht

Provincialeweg 70
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Hardstenen paal met wapen van Utrecht (Waterschap) "Concordia res parvae crescunt" XVIII.

Voormalige dubbele dijkwachterswoning

Provincialeweg 70
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Inleiding In 1853 werd beneden de Lekdijk (binnendijks) twee gekoppelde DIJKWACHTERSWONINGEN met bijgehorend DIJKMAGAZIJN gebouwd. Opdrach..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)