Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Roek: tuinhek in Hoenderloo

Kasteel Buitenplaats

Delenseweg 8
7352TB Hoenderloo (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1930
Architect: waarschijnlijk A.J. Kropholler


Beschrijving van De Roek: tuinhek

Tuinhek onderdeel 4 Omschrijving In de benedentuin van het huis " De Roek", aan de zuidoostzijde van het perceel, bevindt zich het TUINHEK (4), dat als ontsluiting van het gehele perceel fungeert. Van het hek leidt een pad naar de garage (complexonderdeel 3) aan de zuidwestzijde. Dit pad kruist halverwege de belangrijke zichtas tussen de hoofdentree en de heide van het Ginkelse Zand. Het tuinhek bestaat uit twee vierkante bakstenen pijlers van bruingele baksteen in Vlaams verband met daartussen twee naar binnen draaiende houten vleugels. De vleugels zijn langwerpig van vorm met een geometrische patroon van opgewerkte verticale latten in de onderzijde en een blokmotief in de bovenste helft. Waardering TUINHEK horend bij het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard tuinhek horend bij en in de zelfde materialen uitgevoerd als het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl dat waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER werd uitgevoerd. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinhek met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinhek als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529927
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Roek: tuinhek in Hoenderloo

De Roek: woonhuis

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Woonhuis onderdeel 1 Omschrijving WOONHUIS (1) met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder, voorzien van een m..

De Roek: garage

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Garage onderdeel 3 Omschrijving In de benedentuin van het huis " De Roek", tegen het bos aan de zuidwestzijde van het perceel, bevindt zi..

De Roek: tuinaanleg

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Tuinaanleg onderdeel 2 ..

Dienstwoning

Delenseweg 6
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Inleiding DIENSTWONING in Hoenderloo, op het landgoed De hoge Veluwe, gebouwd omstreeks 1920-1925, waarschijnlijk naar ontwerp van A.J. Kro..

Houten pre-fabwoning gebouwd als jachthuis. Sinds 1958 is de woning permanent bewoond en verplaatst van de omgeving van de Lebretshoeve in Beekbergen ..

Delenseweg 47
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Inleiding Houten PRE-FABWONING gebouwd in 1880 als jachthuis in chaletstijl aangeleverd als bouwpakket door de firma `Strømmen Trævarefab..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Roek: tuinhek in Hoenderloo