Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Roek: tuinaanleg in Hoenderloo

Tuin Park Landgoed

Delenseweg 8
7352TB Hoenderloo (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van De Roek: tuinaanleg

Tuinaanleg onderdeel 2 Omschrijving De TUINAANLEG (2) bestaat uit een kunstmatig, door bakstenen keermuren omgeven rechthoekig plateau, waarop centraal in oostwest-richting gelegen het woonhuis. Met uitzondering van de natuurlijke glooiing in de noordoost hoek staan op de hoeken van het plateau vierkante bakstenen pijlers. Rondom het woonhuis is sprake van een rechtlijnig padenstelsel, geschoren hagen, een taxushaag waarin het Hubertuskruis (symbool van park de Hoge Veluwe) is uitgespaard en een cirkelvormige vijveraanleg met baksteenrand. Aan de noord-, zuid- en westzijde van het plateau bevindt zich een bakstenen steektrap van zes treden met leuningen ter breedte van twee baksteen strekken. Vanaf de hoofdentree van het woonhuis, in de zuidgevel, loopt een belangrijke zichtas richting de heide van het Deelense Zand. De benedentuin rondom het plateau is een bostuin. Uitgezonderd het pad van de garage naar het tuinhek is daar geen sprake van een geometrische aanleg. De vrij abrupte overgang tussen de geometrische aanleg op het plateau direct rondom het woonhuis, en de natuurlijke bosomgeving, is karakteristiek voor de Nieuw Architectonische tuinstijl. Waardering TUINAANLEG in Nieuw Architectonische tuinstijl, deel uitmakend van complex "De Roek" dat in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken werd aangelegd. De ontwerper is niet bekend. - Van architectuur- en tuinhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de in deze tijd ontstane Nieuw Architectonische tuinstijl. Kenmerkend voor deze stijl is de vrij abrupte overgang tussen de geometrische aanleg op het plateau direct rondom het woonhuis en de natuurlijke bosomgeving van de benedentuin. Op het plateau zijn enkele geometrische elementen aanwezig, waarvan de geschoren taxushaag met uitsparing in de vorm van het Hubertuskruis (symbool van de Hoge Veluwe) een bijzonder element vormt. Tevens is er een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting de heide van het Deelense Zand. - Van stedenbouwkundige waarde als drager van de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex "De Roek" gebouwd in 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe en waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529925
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Roek: tuinaanleg in Hoenderloo

De Roek: woonhuis

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Woonhuis onderdeel 1 Omschrijving WOONHUIS (1) met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder, voorzien van een m..

De Roek: garage

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Garage onderdeel 3 Omschrijving In de benedentuin van het huis " De Roek", tegen het bos aan de zuidwestzijde van het perceel, bevindt zi..

De Roek: tuinhek

Delenseweg 8
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Tuinhek onderdeel 4 Omschrijving In de benedentuin van het huis " De Roek", aan de zuidoostzijde van het perceel, bevindt zich het TUINH..

Dienstwoning

Delenseweg 6
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Inleiding DIENSTWONING in Hoenderloo, op het landgoed De hoge Veluwe, gebouwd omstreeks 1920-1925, waarschijnlijk naar ontwerp van A.J. Kro..

Houten pre-fabwoning gebouwd als jachthuis. Sinds 1958 is de woning permanent bewoond en verplaatst van de omgeving van de Lebretshoeve in Beekbergen ..

Delenseweg 47
Hoenderloo (Gemeente Ede)
Inleiding Houten PRE-FABWONING gebouwd in 1880 als jachthuis in chaletstijl aangeleverd als bouwpakket door de firma `Strømmen Trævarefab..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Roek: tuinaanleg in Hoenderloo