Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strandbad Winterswijk: cascade in Winterswijk

Overig

Badweg 4
7102EG Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Strandbad Winterswijk: cascade

Omschrijving onderdeel 4: CASCADE. In het midden van de zuidzijde van het waterbassin bevindt zich een cascade in beton en baksteen, daterend uit 1933. De cascade, zijnde een kunstmatige waterval met traptreden, diende voor toevoer en beluchting van het beekwater van de Slinge en werd omstreeks 1970 buiten werking gesteld wegens vervuiling van de beek. Waardering De bakstenen CASCADE in het midden van de zuidzijde van het waterbassin en daterend uit 1933 vertegenwoordigt het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de historische en functionele betrokkenheid op het complex; - als pendant van het paviljoen aan de overzijde van het waterbassin; - de sierende betekenis voor het complex; - de praktische en doelmatige vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
3 van de 4 rijksmonumentonderdelen die het Strandbad rijk is.

Het Strandbad in Winterswijk is als werkverschaffingsproject gebouwd in de crisisjaren en in 1933 in gebruik genomen als recreatiebad.

Het bad is in 1953 verbouwd en kreeg in 1991 een oranje waterglijbaan. Vanwege te troebel zwemwater (deels afkomstig van de nabijgelegen beek), werd de situatie te onveilig en het zwembad in 2001 gesloten.

In december 2005 kreeg het strandbad dankzij de inzet van Stichting Behoud Strandbad Winterswijk echter de status van rijksmonument en in de periode 2009-2011 vond een grondige restauratie plaats. Het Strandbad opende voor de zomer 2011 opnieuw haar poort.

De geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren. Het Strandbad beschikt tevens over ruime toiletruimtes, een babyverschoontafel, douches en kleedhokjes.

Externe linkMonumenten in de buurt van Strandbad Winterswijk: cascade in Winterswijk

Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 2: WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester. Rechthoekig waterbassin of zwembad, met dien verstande dat de hoeken aa..

Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON. Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich a..

Strandbad Winterswijk: paviljoen

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 1: PAVILJOEN. Langgerekte, symmetrische en samengestelde bouwmassa, het centrale deel bestaand uit twee bouwlagen m..

Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen

A.Th. ten Houtenlaan
Winterswijk
Bij de toegang tot de voormalige havezathe "De Plekenpol" twee hardstenen schamppalen, fraai behakt met bladmotieven en het opschrift "De Pl..

Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 8
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd (voor andere deel zie ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strandbad Winterswijk: cascade in Winterswijk

Foto's (2)