Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon in Winterswijk

Overig

Badweg 4
7102EG Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon

Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON. Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich aan de korte zijden (oost en west) in zuidelijke richting. Vanaf het wateroppervlak lopen zandstrand en gazon langzaam op en omvatten als een kragend talud het waterbassin aan drie zijden. Het zandstrand met gazon ligt sedert circa 1990 op de plaats van het (oorspronkelijke) zandstrand. Waardering Het ZANDSTRAND/GAZON langs de noord-, oost- en westzijde van het waterbassin vertegenwoordigt het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de eenduidige betrokkenheid op de functies van het complex; - de praktische en doelmatige vormgeving; - de cultuurhistorische betekenis, zijnde een door mensenhand vervaardigde proeve uit de crisisjaren, als project van de werkverschaffing, uit de jaren '30 van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529914
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
3 van de 4 rijksmonumentonderdelen die het Strandbad rijk is.

Het Strandbad in Winterswijk is als werkverschaffingsproject gebouwd in de crisisjaren en in 1933 in gebruik genomen als recreatiebad.

Het bad is in 1953 verbouwd en kreeg in 1991 een oranje waterglijbaan. Vanwege te troebel zwemwater (deels afkomstig van de nabijgelegen beek), werd de situatie te onveilig en het zwembad in 2001 gesloten.

In december 2005 kreeg het strandbad dankzij de inzet van Stichting Behoud Strandbad Winterswijk echter de status van rijksmonument en in de periode 2009-2011 vond een grondige restauratie plaats. Het Strandbad opende voor de zomer 2011 opnieuw haar poort.

De geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren. Het Strandbad beschikt tevens over ruime toiletruimtes, een babyverschoontafel, douches en kleedhokjes.

Externe linkMonumenten in de buurt van Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon in Winterswijk

Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 2: WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester. Rechthoekig waterbassin of zwembad, met dien verstande dat de hoeken aa..

Strandbad Winterswijk: paviljoen

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 1: PAVILJOEN. Langgerekte, symmetrische en samengestelde bouwmassa, het centrale deel bestaand uit twee bouwlagen m..

Strandbad Winterswijk: cascade

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 4: CASCADE. In het midden van de zuidzijde van het waterbassin bevindt zich een cascade in beton en baksteen, datere..

Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen

A.Th. ten Houtenlaan
Winterswijk
Bij de toegang tot de voormalige havezathe "De Plekenpol" twee hardstenen schamppalen, fraai behakt met bladmotieven en het opschrift "De Pl..

Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 6
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd. (voor andere deel zie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon in Winterswijk

Foto's (1)