Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk in Winterswijk

Overig

Badweg 4
7102EG Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk

Omschrijving onderdeel 2: WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester. Rechthoekig waterbassin of zwembad, met dien verstande dat de hoeken aan de noordwest- en noordoostzijde zijn afgerond. Aan de lange noordzijde van het waterbassin staat in het midden het paviljoen, hier recht tegenover bevindt zich aan de zuidzijde de cascade. In het bassin is door middel van lineaire, betonnen elementen of plankieren een scheiding tussen diep en ondiep zwemwater aangebracht, een en ander correspondeert met de verschillende functies als het polobad, het diepe of instructiebad en de kanovijver. Op een van de snijpunten van deze betonnen plankieren is een lage, platgedekte kiosk voor de badmeester opgetrokken in de materialen hout en glas. Betonnen startblokken met ingegrifte startnummers in de zijden, corresponderend met de zwembanen. Tussen de kiosk voor de badmeester en het paviljoen staat nog een betonnen duiktoren (1956) en een later tegen de duiktoren aangebouwde glijbaan. Waardering Het WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester vertegenwoordigt het algemeen belang wegens: - de ouderdom van het waterbassin en de kiosk voor de badmeester; - de eenduidige en historische betrokkenheid van het waterbassin en de kiosk voor de badmeester op de functies van het complex; - de centrale en strategische situering van de kiosk voor de badmeester; - de praktische en doelmatige vormgeving van het waterbassin en de kiosk voor de badmeester; - de praktische en doelmatige vormgeving van de indeling van het waterbassin middels betonnen plankieren, startblokken en duiktoren; - de cultuurhistorische betekenis van het waterbassin, zijnde een door mensenhand vervaardigde proeve uit de crisisjaren, als project van de werkverschaffing, uit de jaren '30 van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
3 van de 4 rijksmonumentonderdelen die het Strandbad rijk is.

Het Strandbad in Winterswijk is als werkverschaffingsproject gebouwd in de crisisjaren en in 1933 in gebruik genomen als recreatiebad.

Het bad is in 1953 verbouwd en kreeg in 1991 een oranje waterglijbaan. Vanwege te troebel zwemwater (deels afkomstig van de nabijgelegen beek), werd de situatie te onveilig en het zwembad in 2001 gesloten.

In december 2005 kreeg het strandbad dankzij de inzet van Stichting Behoud Strandbad Winterswijk echter de status van rijksmonument en in de periode 2009-2011 vond een grondige restauratie plaats. Het Strandbad opende voor de zomer 2011 opnieuw haar poort.

De geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren. Het Strandbad beschikt tevens over ruime toiletruimtes, een babyverschoontafel, douches en kleedhokjes.

Externe linkMonumenten in de buurt van Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk in Winterswijk

Strandbad Winterswijk: cascade

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 4: CASCADE. In het midden van de zuidzijde van het waterbassin bevindt zich een cascade in beton en baksteen, datere..

Strandbad Winterswijk: paviljoen

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 1: PAVILJOEN. Langgerekte, symmetrische en samengestelde bouwmassa, het centrale deel bestaand uit twee bouwlagen m..

Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON. Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich a..

Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen

A.Th. ten Houtenlaan
Winterswijk
Bij de toegang tot de voormalige havezathe "De Plekenpol" twee hardstenen schamppalen, fraai behakt met bladmotieven en het opschrift "De Pl..

Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 6
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd. (voor andere deel zie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk in Winterswijk

Foto's (4)