Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ewijckshoeve: duivenhok in Den Dolder

Tuin Park Landgoed

Soestdijkerweg 12 B
3734MH Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Ewijckshoeve: duivenhok

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTIL. Bij de Alexanderhoeve staat een in oorsprong 19de-eeuwse fazanterie, op achtzijdige grondslag opgetrokken in houten vakwerk staande op een gemetseld basement. Het onderstel is opgebouwd uit panelen van verticale latten waarboven langgerekte bovenlichten. Gesneden voluutconsoles dragen een overstekend achtzijdig puntdak, dat bekroond wordt door het eigenlijke duiventorentje. Het torentje bevat twee vlieggaten per vlak en wordt eveneens gedekt door een overstekend puntdak gedragen door consoles en bekroond door een piron. Waardering DUIVENTIL, behorend tot de historische buitenplaats Ewijckshoeve, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529897
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ewijckshoeve: duivenhok in Den Dolder

Ewijckshoeve: historisch tuin- en parkaanleg

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleinschalige landschappelijke aanleg ..

Ewijckshoeve: koetshuis

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een gepleisterd koetshuis gebouwd in 1831 in sobere vormge..

Ewijckshoeve: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve). Witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1827-1831 (zie gevel..

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ewijckshoeve: duivenhok in Den Dolder

Foto's (6)