Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ewijckshoeve: koetshuis in Den Dolder

Kasteel Buitenplaats

Soestdijkerweg 12 B
3734MH Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1831 (bouw) 1925 (verb.)


Beschrijving van Ewijckshoeve: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een gepleisterd koetshuis gebouwd in 1831 in sobere vormgeving met Empire-details. In 1925 is het koetshuis tot woning verbouwd, waarvoor in de zuidgevel een deur en schuifvensters zijn aangebracht. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een dubbel inrijdeur (paneeldeuren) met een empiresnijlicht geflankeerd door achtruits schuifvensters. Het interieur is sterk gewijzigd; de recent gebouwde serre tegen de zijgevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Ewijckshoeve, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het type - vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving met Empire-details; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529896
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ewijckshoeve: koetshuis in Den Dolder

Ewijckshoeve: historisch tuin- en parkaanleg

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleinschalige landschappelijke aanleg ..

Ewijckshoeve: duivenhok

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTIL. Bij de Alexanderhoeve staat een in oorsprong 19de-eeuwse fazanterie, op achtzijdige grondslag opgetr..

Ewijckshoeve: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve). Witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1827-1831 (zie gevel..

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ewijckshoeve: koetshuis in Den Dolder

Foto's (6)