Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ewijckshoeve: hoofdgebouw in Den Dolder

Kasteel Buitenplaats

Soestdijkerweg 12 B
3734MH Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1827-1831


Beschrijving van Ewijckshoeve: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve). Witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1827-1831 (zie gevelsteen) en na 1920 uitgebreid met twee korte zijvleugels. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit een begane grond en bel-étage onder een met gesmoorde Tuiles du Nord pannen gedekt, afgeplat mansardedak met witgepleisterde hoekschoorstenen. Tussen de begane grond en bel-etage loopt een ongeprofileerde kordonlijst. De frontgevel is naar de Soestdijkerweg gekeerd, terwijl de entree in de gevel aan de oprijlaan is gesitueerd. De vensters op de bel-etage worden afgesloten door een overstekende lijst op consoles. De symmetrisch ingedeelde vijfassige voorgevel heeft een middenrisaliet van drie vensterassen met op de bel-etage een loggia van Ionische zuilen en hoekpilasters die een kroonlijst dragen; invulling van de assen met drie meerruitsdeuren; het plafond van de loggia is versierd met grote rozetten. Aan weerszijden van de loggia bevindt zich een omlijst achtruitsvenster met een kroonlijst en consoles. Het souterrain is ingedeeld met vierruitsvensters en een niet oorspronkelijke tuindeur in het midden. De vijfassige achtergevel is uitgebreid met korte zijvleugels van twee bouwlagen onder een plat dak. De middenrisaliet van één vensteras heeft op de begane grond de toegangsdeur met bovenlicht onder een rechthoekige luifel gedragen door twee zuilen (de luifel is na 1930 toegevoegd), daarboven een venster en een dakkapel. Aan weerszijden van de risaliet bevinden zich meerruitsvenstes, die op de verdieping voorzien zijn van persiennes. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de salon op de bel-étage met stucplafonds en portretmedaillons in de hoeken; gaaf bewaarde badkamer in art deco stijl; de uit Amsterdam afkomstige eikenhouten betimmering in de herenkamer met een schouw uit 1646 bestaande uit een betegelde haardplaats geflankeerd door twee zandstenen figuren (man en vrouw) die een houten boezem met gebeeldhouwde leeuwenkoppen dragen. Waardering HOOFDGEBOUW (Ewijckshoeve), behorend tot de historische buitenplaats Ewijckshoeve van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Soestdijkerweg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529894
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ewijckshoeve
Ewijckshoeve 238.JPG
Locatie Den Dolder
Oorspr. functie Landhuis
Huidig gebruik Woning, cursuscentrum
Start bouw rond 1690
Verbouwing 1830
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 529893
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Ewijckshoeve is een landgoed in de omgeving van Den Dolder in de Nederlandse provincie Utrecht.

Geschiedenis

In 1685 was er al sprake van een terrein vernoemd naar de eigenaar, de heer Justus van Ewijck, lid van de familie Van Ewijck. Hij liet het huis Ewijckshoeve echter pas in de jaren negentig van de zeventiende eeuw bouwen. In 1695 werd Ewijckshoeve vermeld in de registers van de provincie Utrecht.

De hoeve onderging in de loop der eeuwen grote veranderingen. Zij brandde in het begin van de negentiende eeuw tot de grond af. Het huis dat in 1830 op de oude fundamenten werd opgetrokken is voor het grootste deel onveranderd gebleven.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw kwam het huis in handen van de Koninklijke familie, die ook het nabijgelegen Paleis Soestdijk en Prins Hendriksoord bezaten. Ewijckshoeve werd toen bewoond door prins Hendrik der Nederlanden, een broer van koning Willem III, die in 1879 stierf. Na zijn dood bleef het huis nog enige tijd in het bezit van de familie.

Een aannemer kocht het buiten in 1881 en verhuurde het aan de vader van de schilder Willem Witsen. Pas in 1924 kwam het weer in andere handen waarna aan weerszijden van het huis hoekkamers werden bijgebouwd.

Publicatie

  • Rein van der Wiel, Ewijkshoeve. Tuin van tachtig. Amsterdam, Querido, 1988. ISBN 9021488051

Monumenten in de buurt van Ewijckshoeve: hoofdgebouw in Den Dolder

Ewijckshoeve: historisch tuin- en parkaanleg

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleinschalige landschappelijke aanleg ..

Ewijckshoeve: koetshuis

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een gepleisterd koetshuis gebouwd in 1831 in sobere vormge..

Ewijckshoeve: duivenhok

Soestdijkerweg 12B
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTIL. Bij de Alexanderhoeve staat een in oorsprong 19de-eeuwse fazanterie, op achtzijdige grondslag opgetr..

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ewijckshoeve: hoofdgebouw in Den Dolder

Foto's (2)