weg en waterwerk in Rotterdam

Doklaan 145
3082RH Rotterdam

Beschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel 8 Inleiding Zuidelijk GARAGEGEBOUW van het complex Maastunnel op de linker Maasoever, gelegen aan de rand van het Karel de Stouteplein ten zuidwesten van de tunneltraverse. De oprit maakt een hoek van 45 graden met de tunnelas. Het gebouw is vergelijkbaar vormgegeven als het garagegebouw aan de noordzijde van de tunnel. Omschrijving Het zuidelijke GARAGEGEBOUW, waarin tijdelijk een brandweerkazerne was gesitueerd, is iets ruimer dan zijn noordelijke pendant op de Rechter Maasoever. Het gebouw is op een waaiervormige plattegrond geconstrueerd in gewapend beton en gefundeerd op palen van Oregon-pine. Het deels onderkelderde gebouw telt gedeeltelijk twee bouwlagen, waarvan de verdieping wordt afgesloten door een laag koperen schilddak en het garagedeel van de begane grond (noordelijk deel) een plat dak heeft. De begane grond is bekleed met oranjebruine grestegels, de verdieping is wit gepleisterd. De deuren en de kozijnen zijn van metaal. In de noordgevel, gericht op de Maastunnel, bevinden zich, in plaats van twee zoals in het noordelijke garagegebouw, drie garagedeuren, eveneens onder een iets omhoog lopende betonnen luifel. Waardering Zuidelijk GARAGEGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege stedenbouwkundige betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)