Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Baden Powelllaan 9
3016GJ Rotterdam
Zuid Holland


Beschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel 7 Inleiding Noordelijk GARAGEGEBOUW van het complex Maastunnel, gelegen op de rechter Maasoever tussen het voorsorteerplein (Droogleever Fortuynplein en Maastunnelplein) en de tunnelingang, tussen het fietspad en de tunneltraverse gedeeltelijk verzonken in het hier aanwezige dijklichaam. Aan de zuidzijde van de rivier bevindt zich een vergelijkbaar vormgegeven garagegebouw. N.B. De stalen garagedeuren zijn inmiddels vervangen door aluminium deuren. Omschrijving Het GARAGEGEBOUW is op een waaiervormige plattegrond geconstrueerd in gewapend beton en gefundeerd op palen van Oregon-pine. Het deels onderkelderde gebouw telt gedeeltelijk twee bouwlagen, waarvan de verdieping wordt afgesloten door een laag koperen schilddak en het garagedeel van de begane grond (zuidelijk deel) een plat dak heeft. De begane grond is bekleed met oranjebruine grestegels, de verdieping is wit gepleisterd. De deuren en de kozijnen zijn van metaal. In de zuidgevel, gericht op de Maastunnel, bevinden zich twee garagedeuren onder een iets omhoog lopende betonnen luifel. Op de begane grond bevindt zich verder een werkplaats, verlicht door een patrijspoort in de oost-, zuid-, en noordgevel. De hoofdingang, die toegang geeft tot een rechte trap naar de verdieping, bevindt zich in de westgevel. Op de verdieping zijn naast toilet, kleed- en doucheruimte een schaftlokaal en een controleurskamer gesitueerd. De ruimten worden verlicht door stroken smalle vensters. De schoorsteen in de noordgevel accentueert het begin van het dijktalud. Waardering Noordelijk GARAGEGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex van algemeen belang vanwege grote cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege de stedebouwkundige betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529887
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in Rotterdam

weg en waterwerk

Parkkade 30
Rotterdam
Complexonderdeel 1 Inleiding Noordelijk TOEGANGSGEBOUW tot de fietsers- en voetgangerstunnel, deel uitmakend van het Complex Maastunnel...

weg en waterwerk

-
Rotterdam
Complexonderdeel 5 Inleiding Betonnen, circa 552,15 m lange VERKEERSTUNNEL. De afwerking en aansluiting op de ventilatiegebouwen van de i..

weg en waterwerk

-
Rotterdam
Complexonderdeel 6 Inleiding Rond 1939 ontworpen, deels verdiept aangelegde TUNNELTRAVERSE aan weerszijden van de riviertunnel, als onder..

weg en waterwerk

Parkkade 31
Rotterdam
Complexonderdeel 3 Inleiding Noordelijk VENTlLATIEGEBOUW, deel uitmakend van het complex Maastunnel, gelegen op de Rechter Maasoever. Het..

Standbeeld van Tollens. Bronzen standbeeld door Johan Theodor Stracke

Park bij Euromast
Rotterdam
Standbeeld van Tollens. Bronzen standbeeld, 1860 door Johan Theodor Stracke.

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in Rotterdam

Foto's (1)