Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Rotterdam

Gebouw

Zwartewaalstraat 38
3081HZ Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928-1930


Beschrijving van gebouw

Inleiding GYMNASTIEKGEBOUW met twee gymnastieklokalen, naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van J. Poot jr. en W. Dahlen, deel uitmakend van het SCHOLENCOMPLEX "Zwartewaalstraat", gebouwd in twee fasen. Het eerste, meest zuidoostelijk gelegen gymnastieklokaal, is gebouwd in 1928-1929 en bij de bouw van een tweede schoolgebouw werd in 1929-1930 een tweede gymnastieklokaal toegevoegd. Omschrijving Het gymnastiekgebouw is opgetrokken op een U-vormige plattegrond en omvat een bouwlaag onder een zadeldak met rode pannen. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en bevat houten vensterkozijnen met een natuurstenen onderdorpel. De gevel aan de Gaesbeekstraat wordt gedomineerd door drie grote puntgevels, met daarin telkens drie smalle, hoge vensters. De gevel aan de Hoogvlietstraat bestaat uit twee grote puntgevels met daartussen een lager gedeelte met in het midden twee lage brede vensters en aan weerszijden twee getoogde deuren. De gevel aan de Blankenburgstraat is vrijwel identiek aan die aan de Hoogvlietstraat, met drie puntgevels met daarin smalle lange vensters, maar bevat aan weerszijden dubbele getoogde deuren. De achtergevels bevatten ieder drie maal drie smalle, hoge vensters. De plattegronden van de twee gymnastieklokalen zijn gespiegeld, waarbij zich in de vleugel aan de Hoogvlietstraat de kleed- en wasruimten bevinden terwijl zich in de dwarse vleugels de gymnastiekzalen bevinden. Waardering Uit 1928-1930 daterend gymnastiekgebouw in zakelijk-expressionistische trant als historisch-functioneel onderdeel van het Scholencomplex "Zwartewaalstraat" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang als karakteristiek voorbeeld van het complexmatige schooltype dat tot stand kwam onder de verantwoordelijkheid van architect A. van der Steur in de periode dat hij chef was van de Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen van de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529867
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Rotterdam

gebouw

Hoogvlietstraat 25
Rotterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW, naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van J. Poot jr. en W. Dahlen, deel uitmakend van het scholencomplex "Zwart..

gebouw

Zwartewaalstraat 28
Rotterdam
Inleiding SCHOOLGEBOUW naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van J. Poot jr. en W. Dahlen, deel uitmakend van het scholencomplex "Zwarte..

Zuidpleinflat

Zuidplein 127
Rotterdam
Inleiding Aan het Rotterdamse Zuidplein gelegen FLATGEBOUW met TWEE LAAGBOUWVLEUGELS en een gezamenlijke BINNENTUIN, ontworpen in de jaren..

hoofdgebouw

veerlaan 3
rotterdam
Omschrijving complexonderdeel 1 Omschrijving Parallel aan de kade van de Rijnhaven gelegen FABRIEKSGEBOUW dat met een stalen luchtbrug verb..

graansilogebouw

rijnhaven z.z. 15
rotterdam
Omschrijving complexonderdeel 2 Omschrijving Aan de achterzijde (zuidoost) van het hoofdgebouw van de meelfabriek (monumentnummer 530959)ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Rotterdam

Foto's (6)