Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pergola in Breda

Tuin Park Landgoed

Bouvignelaan 7
4836AA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Pergola

Omschrijving PERGOLA'S behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In de Franse tuin staan twee pergola's uit het begin van de 20ste eeuw samengesteld met gebruikmaking van oudere bouwfragmenten. Aan de westzijde vormt een pergola de scheiding tussen de Franse tuin en het voorterrein met neerhuis. De pergola bestaat uit een gemetseld muurtje waarop een rij natuurstenen zuiltjes, met een ronde of achtkantige schacht, een kapiteel en een geprofileerde voet; in het midden is een doorgang met rechts daarvan acht en links zeven zuiltjes. De tweede pergola staat in de Franse tuin langs drie zijden van het verdiepte gedeelte; vierkante zuiltjes met bolvormige bekroning die met elkaar verbonden zijn middels een boog of een schakelketting (om en om). Waardering PERGOLA'S behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als typisch voorbeeld van hergebruik van oudere bouwfragmenten in het begin van de 20ste eeuw; - vanwege de markering van de verschillende compartimenten in de tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529860
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pergola in Breda

Historische park- en tuinaanleg

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting..

Toegangsbrug

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Het hoofdgebouw is vanaf het voorterrein bereikbaar via een gemetselde boogbrug ..

Neerhuis annex poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW De westzijde van het voorterrein wordt afgesloten door de voormalige tuinmans..

Brug bij poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Voor het poortgebouw ligt een brug met een 19de-eeuwse ijzeren leuning met krulv..

Collectie tuinsieraden

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving COLLECTIE TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In het begin van de 20ste eeuw is, door de toenmalige eigenaar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pergola in Breda

Foto's (1)