Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Collectie tuinsieraden in Breda

Tuin Park Landgoed

Bouvignelaan 7
4836AA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Collectie tuinsieraden

Omschrijving COLLECTIE TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In het begin van de 20ste eeuw is, door de toenmalige eigenaar mr. L. de Bruyn, de tuinaanleg van de Franse tuin gerealiseerd en verrijkt met een collectie 18de- en 19de-eeuwse beelden en tuinvazen; wellicht afkomstig uit Frankrijk en Italië. a. op het voorterrein rechts van het poortgebouw staan twee BEELDENGROEPEN (een stel) van Franse kalksteen voorstellende twee putti met bloemenkrans staande op een ronde sokkel met twee in hoogreliëf aangebrachte dierkoppen die guirlandes in hun bek houden; b. op het voorterrein staat een zandstenen TUINBANK op griffioenvormige poten; c. in het noordelijk deel van de Franse tuin staat een FONTEIN van gegoten, fijn samengestelde mortel en bestaande uit een zuiltje waaromheen kinderfiguurtjes zijn gegroepeerd. Op de zuil rust een ronde schaal die met lood is bekleed; d. eveneens in het noordelijk deel van de Franse tuin staat een marmeren VIJZEL, die als bloembak fungeert staande op een fragment van een zuil (mogelijk Romeins); e. aan weerszijden van het pad met taxus in de Franse tuin (zichtlaan naar de kapel) staan acht marmeren tapstoelopende SOKKELS; op twee sokkels aan het begin van de laan staat een zittende kinderfiguur van Franse kalksteen; op vier sokkels die de ingang van de twee dwarspaden markeren, staan in Franse kalksteen gehakte manden met bloemen/fruit; f. in het midden van de Franse tuin staat een monumentale BEELDENGROEP van Franse kalksteen bestaande uit een hoge vierkante sokkel met geprofileerde dekplaat en een inspringend vlak versierd met bloemen en linten, waarop een groep van drie putti met bloemslingers rondom een tuinvaas op een zuil; g. aan de zuidzijde van de Franse tuin staan twee TUINBEELDEN (een stel) bestaande uit een 18de-eeuwse witmarmeren buste geplaatst op taps toelopende sokkel van Franse kalksteen, vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw; h. in de coniferenhaag in de Engelse tuin staan zeven HERMEN (borstbeelden) gehakt in Franse kalksteen; i. in de zuidoosthoek van de Engelse tuin staan voor een halfronde haag twee zandstenen TUINBEELDEN (een stel) bestaande uit een sokkel met een zittend figuurtje. Waardering COLLECTIE TUINSIERADEN behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse collectie van 18de-en 19de-eeuwse beelden en tuinvazen die binnen de tuinaanleg zijn geïntegreerd; - vanwege de kwaliteit en het materiaal; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen, met name de historische tuin- en parkaanleg, van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Collectie tuinsieraden in Breda

Historische park- en tuinaanleg

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting..

Toegangsbrug

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Het hoofdgebouw is vanaf het voorterrein bereikbaar via een gemetselde boogbrug ..

Neerhuis annex poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW De westzijde van het voorterrein wordt afgesloten door de voormalige tuinmans..

Brug bij poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Voor het poortgebouw ligt een brug met een 19de-eeuwse ijzeren leuning met krulv..

Pergola

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving PERGOLA'S behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In de Franse tuin staan twee pergola's uit het begin van de 20ste eeuw same..

Kaart & Routeplanner

Route naar Collectie tuinsieraden in Breda

Foto's (1)