Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neerhuis annex poortgebouw in Breda

Kasteel Buitenplaats

Bouvignelaan 7
4836AA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Neerhuis annex poortgebouw

Omschrijving NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW De westzijde van het voorterrein wordt afgesloten door de voormalige tuinmanswoning met koetshuis, stallen en een poortgebouw, gebouwd aan het begin van de 19de eeuw door bouwheer Ruysch, ter plaatse van een oudere voorganger zoals een tekening van C. Pronk uit 1729 toont. In 1907 is het gebouw in renaissance-stijl vernieuwd (zie gevelsteen); hierbij zijn de trapgevels, op de uiteinden en aan de westzijde, geplaatst. De trapgevels worden bekroond door een dennenappel. Restauratie en verbouwing in 1975-1976. Aan de noordzijde staat het poortgebouw met een getoogde doorgang tussen twee pilasters van natuurstenen blokken en onder een schilddakje met trapgevel. Op de pilasters is een smeedijzeren lamparm bevestigd. Links van het poortgebouw is een muurtje met nis en een gemetselde pijler bekroond door een schilddragende leeuw van zandsteen gemaakt eind 19de/begin 20ste eeuw. Rechts van het poortgebouw staat de blokvormige tuinmanswoning van twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels. De oost- en westgevel hebben twee traveeën met Vlaamse gevels en een invulling van kruisvensters voorzien van halve luiken. De toegangsdeur bevindt zich in de oostgevel. Aansluitend de voormalige stallen met koetshuis (thans kantine) van één bouwlaag met Vlaamse gevels aan oostzijde. In de gevel is een dubbele, mogelijk vroeg 17de-eeuwse poort (bouwfragment) van Bentheimer zandsteen ingemetseld. De poort bestaat uit halfzuilen, twee rondbogen en een afdeklijst met in de zwikken een versiering van in reliëf gehakte guirlandes. In de spaarvelden zijn twee rondboog gedenkstenen van hardsteen aangebracht met daarin gehakt de namen van de bewoners van Bouvigne en de wapens in reliëf. Tegen dezelfde gevelwand staat een uit bouwfragmenten samengestelde witmarmeren muurtafel; een mogelijk 17de-eeuwse gevelsteen van Bentheimer zandsteen (geschilderd) waarop een zwaan in reliëf staat afgebeeld. Waardering NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom (in combinatie met de gaafheid); - vanwege de historiserende vormgeving; - vanwege het gebruik van bouwfragmenten; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529857
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neerhuis annex poortgebouw in Breda

Historische park- en tuinaanleg

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting..

Toegangsbrug

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Het hoofdgebouw is vanaf het voorterrein bereikbaar via een gemetselde boogbrug ..

Brug bij poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Voor het poortgebouw ligt een brug met een 19de-eeuwse ijzeren leuning met krulv..

Collectie tuinsieraden

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving COLLECTIE TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In het begin van de 20ste eeuw is, door de toenmalige eigenaar..

Pergola

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving PERGOLA'S behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In de Franse tuin staan twee pergola's uit het begin van de 20ste eeuw same..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neerhuis annex poortgebouw in Breda

Foto's (1)