Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Historische park- en tuinaanleg in Breda

Tuin Park Landgoed

Bouvignelaan 7
4836AA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Historische park- en tuinaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting en het lanenstelsel, die op de kaart van Lips uit 1621 al duidelijk staan aangeven. Het huis ligt in een ruime rechthoekige vijver met ten zuiden daarvan een omgracht voorterrein, waarvan de westgracht in de 19de eeuw is gedempt, en ten oosten een omgracht vierkant terrein met bastionvormige uitstulpingen op de hoeken. Aan drie zijden van het omgrachte kasteelterrein ligt op enige afstand de buitengracht met boomsingels (laanbeplanting); de tussenliggende weilanden zijn thans ingevuld met een 'watertuin' en kassen (noord), een tuinaanleg 'Duitse tuin' (oost) en een gebouwencomplex (zuid). Aan de zuidzijde ligt een dubbele singel alwaar de moestuin/boomgaard was gesitueerd (thans weiland). Voor het huis langs loopt een noord-zuid gerichte laan (Bouvignelaan) en loodrecht op het huis staat een zichtlaan (Bouvignedreef, aanleg 1611-1614), die in het Mastbosch uitmondt. In het verlengde van deze laatste laan ligt voor het poortgebouw een korte oprijlaan met kastanjebomen. In ca. 1913 is tegenover het neerhuis op het voorterrein de zogenoemde Franse tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar mr. L. de Bruyn, die zich volgens overlevering liet inspireren door de Franse tuinarchitect André le Notre. De aanleg, die geldt als voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse historiserende aanleg, kent een symmetrische opzet met buxus rond bloemperken en vormsnoei van coniferen en ronde taxus. De tuin is in drie compartimenten of tuinkamers opgedeeld: twee aan weerszijden van het laantje met ronde taxus en een verdiept liggend compartiment met een rechthoekige vijverpartij. De compartimenten zijn van elkaar gescheiden middels pergola's (deels met leilinden) en hagen. Binnen de aanleg is een grote collectie tuinsieraden opgesteld (beeldentuin). Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont dat er achter de Franse tuin een grote rechthoekige moestuin lag met kassen. Deze moestuin werd in ca.1920 vervangen door een sieraanleg, de zogenoemde Engelse tuin bestaande uit een gazon met gebogen borders. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van gracht- en lanenstelsel; - vanwege de symmetrisch opgezette aanleg (Franse tuin) als voorbeeld van een 20ste-eeuwse historiserende aanleg; - als voorbeeld van een beeldentuin; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529855
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Historische park- en tuinaanleg in Breda

Toegangsbrug

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Het hoofdgebouw is vanaf het voorterrein bereikbaar via een gemetselde boogbrug ..

Neerhuis annex poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW De westzijde van het voorterrein wordt afgesloten door de voormalige tuinmans..

Brug bij poortgebouw

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving BRUG behorende tot de buitenplaats Bouvigne. Voor het poortgebouw ligt een brug met een 19de-eeuwse ijzeren leuning met krulv..

Collectie tuinsieraden

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving COLLECTIE TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In het begin van de 20ste eeuw is, door de toenmalige eigenaar..

Pergola

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving PERGOLA'S behorende tot de buitenplaats Bouvigne. In de Franse tuin staan twee pergola's uit het begin van de 20ste eeuw same..

Kaart & Routeplanner

Route naar Historische park- en tuinaanleg in Breda

Foto's (1)