Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: prieel in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 8
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1930


Beschrijving van Leur: prieel

Omschrijving onderdeel 8: PRIEEL. Prieel gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na 1952 is het prieel na stormschade herbouwd. Houten bouwwerk op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak met rode pannen belegd. Onder het overstek is een kleine loggia, bestaande uit een borstwering die aan de voorzijde open is met aan iedere zijde twee stijlen die het overstek opvangen. De wanden zijn van horizontale delen, de punt van het overstek is van verticale planken samengesteld. De deuren en ramen met horizontale roeden. Waardering Het PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Leur is van cultuurhistorisch belang: - wegens het type; - wegens de vormgeving; - wegens het materiaalgebruik; - wegens de visueel ruimtelijke relatie tot het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529850
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: prieel in Leur

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Leur: moestuin met hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN. De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het ..

Leur: schuur

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Tussen het huis en het bouwhuis staat een grote schuur. Fraaie gepotdekselde, vroeg 19de-eeuwse schuur m..

Leur: kas

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 7: KAS. In de noordwesthoek van de moestuin een uit baksteen opgetrokken, te verwarmen kas. Het bouwwerk is een verb..

Leur: hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 4: HEKPOSTEN. Aan weerszijden van de oprijlaan staan twee hardstenen gegroefde hekposten (1926) met op de dekplaten ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)