Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Het Hoog Erf in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Bakenbergseweg 223
6816PB Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1947-1948
Architect: Architectenbureau Feenstra


Beschrijving van Boerderij Het Hoog Erf

Omschrijving BOERDERIJ 'Het Hoog Erf' was een van de oude kernen van het landgoed waaruit later Warnsborn is ontstaan. Ter plaatse stond in de 17de eeuw een boerderij. Deze of een latere ging in de Tweede Wereldoorlog verloren, waarna zij in 1947-1948 werd herbouwd onder leiding van het bureau Wederopbouw Boerderijen, district Arnhem, rayon Apeldoorn. Het ontwerp in Delftse Schoolstijl werd geleverd door het Arnhemse architectenbureau Feenstra. Boerderij van het traditionele hallehuistype op rechthoekige plattegrond, een bouwlaag onder zadeldak met wolfseinden. De dakvlakken zijn met riet belegd en voorzien van gebakken nokvorsten. In de dakvlakken segmentvormige dakkapellen. Kapel met hooiluik in het linker dakvlak. De bakstenen gevels zijn wit geschilderd. De boerderij is in een woon- en bedrijfsgedeelte verdeeld. Symmetrisch ingedeelde voorgevel van drie traveeën breed. Voordeur met bovenlicht en roedevensters met luiken. Op de verdieping drie vensters. Rechterzijgevel met venster als voor en een ingang naar het woongedeelte. Links van deze ingang een plaquette met herrijzende leeuw boven vlammen met het jaartal 1947. In de zijgevels betonnen stalvensters en ingangen met bovenlichten. Achtergevel met deeldeuren en hooiluik met jaartal 1947. In het interieur was oorspronkelijk een grubstal voor koeien en jongvee en stalruimte voor paarden en een stier. Waardering De BOERDERIJ 'Het Hoog Erf' deeluitmakend van een ensemble van boerderij met zomerhuis behorend tot de historische buitenplaats Warnsborn is van belang: - als voorbeeld van een traditionele boerderij in Delftse Schoolstijl; - wegens de situering op de plaats van het oorspronkelijke hoevecomplex Het Hoog Erf, een van de twee historische kernen van Warnsborn; - wegens de markante situering in de aanleg als ferme ornée. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529849
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Het Hoog Erf in Arnhem

Zomerhuis behorende bij boerderij Het Hoog Erf

Bakenbergseweg 225
Arnhem
Omschrijving ZOMERHUIS uit omstreeks 1850 behorend tot de boerderij Het Hoog Erf. De woning ligt parallel aan de boerderij op rechthoekige..

Warnsborn: Kapel (folly)

Bakenbergseweg 297
Arnhem
Omschrijving In het begin van de 19de eeuw gebouwde KAPEL (folly) met verdieping, aan het eind van de 19de eeuw als tuinmanswoning in gebr..

Warnsborn: Koetshuis

Bakenbergseweg 301
Arnhem
Omschrijving Op de plaats van het KOETSHUIS stond in het begin van de 19de eeuw (kadastrale minuut) al een gebouw. In 1847 is het huidige ..

Warnsborn: Orangerie

Bakenbergseweg 269
Arnhem
Omschrijving Op de plaats van de ORANJERIE stond in het begin van de 19de eeuw al een gebouw. In 1876 heeft de oranjerie zijn huidige uite..

Warnsborn: Tuin- en parkaanleg

Bakenbergseweg 277
Arnhem
Omschrijving De kern van de HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG wordt gevormd door het hotel Groot Warnsborn dat ligt op de plaats van het in ..

Kaart & Routeplanner