Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in Bunnik

Overig

Koningslaan 9
3981HD Bunnik
Utrecht


Beschrijving van overig

Omschrijving Het begin van de oprijlaan wordt aan de Koningslaan gemarkeerd door een stel hardstenen HEK- of SCHAMPPALEN op achthoekige plattegrond met halfronde afgeplatte top. In een terugliggende band is de naam van de buitenplaats uitgespaard. In zwart geschilderde letters is links OUD AME= en rechts LISWEERD te lezen. De palen dateren vermoedelijk uit de 19de eeuw. Waardering De HEK- of SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende ligging ter weerszijden van de oprijlaan; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529847
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in Bunnik

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Amelisweerd). Op Oud Amelisweerd moet in ieder geval sinds 1537 een omgracht versterkt huis hebben gestaan. ..

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg in zijn huidige aanzien is in grote lijnen omstreeks 1770 tot stand g..

tuin park landgoed

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving Ten westen van het hoofdgebouw, ingebed in een opgeworpen heuvel, een gemetselde ronde IJSKELDER met de opening aan de boven..

tuin park landgoed

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving De noordelijke toegangslaan in de as van het huis wordt over de voormalige slotgracht naar het voorplein geleid middels een ..

kasteel buitenplaats

Koningslaan 11
Bunnik
Omschrijving KOETSHUIS. Het bouwhuis ten oosten van het hoofdgebouw dateert in zijn huidige vorm van omstreeks 1770. In de achtergevel wer..

Kaart & Routeplanner