boerderij in Bunnik

Koningslaan 7 A

Beschrijving van boerderij

Inleiding Op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn ten zuidwesten van Oud-Amelisweerd een markant gelegen boerderij-ensemble "De Knapschinkel" bestaande uit een (voormalige) dwarshuisboerderij (woongedeelte en bedrijfsgedeelte) en veestal. De dwarshuisboerderij werd omstreeks 1678 herbouwd op de plaats van een oudere boerderij die in 1672 door de Fransen was verwoest. N.B. Het via een tussenlid met de veestal verbonden nieuwe woonhuis (1963) en twee geheel vrijstaande opstallen op het erf (schuur/garage) vallen buiten de werking van de Monumentenwet 1988. Het erf is voorzien van een manege, paddock en kuilplaat die geen monumentwaarden vertegenwoordigen. Omschrijving Ten zuiden van het bedrijfsgedeelte een bakstenen VEESTAL op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. In de zijgevels diverse stalramen en -deuren. In de beide eindgevels centraal een getoogde, dubbele inrijdeur geflankeerd door stalvensters en -deuren; ter hoogte van de zolder centraal een hooiluik, geflankeerd door stalvensters; in de top eveneens een stalvenster. De veestal dateert uit 1885. Waardering De VEESTAL, deeluitmakend van een ensemble van dwarshuisboerderij met veestal, behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de traditioneel-ambachtelijke vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw; - vanwege de fraaie ligging op de zuidelijke oever van de Kromme Rijn, tegen een achtergrond van hoog opgaand geboomte temidden van weilanden met boomgroepen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)