Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize de Laak: koetshuis in Eindhoven

Kasteel Buitenplaats

Nachtegaallaan 2 A
5611CV Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907
Architect: J.W. Hanrath


Beschrijving van Huize de Laak: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS, uit ca. 1907 gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Eénlaags, vrijstaand pand op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, de voorgevel wordt in drie brede traveeën verdeeld door middel van lisenen. Boven de middelste travee is een fronton aangebracht. In het midden van de gevel bevindt zich een brede getoogde dubbele deur met bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling. De deur is in een geprofileerde band gevat. Aan weerszijden een ovaal raampje, in het fronton hierboven een rond licht. Aan weerszijden van de deur een vierruitsraam met luiken, gevuld met glas-in-lood. Aanzet- en sluitstenen zijn uitgevoerd in natuursteen. Het pand is voorzien van een gepleisterde kroonlijst en gootlijst. In het dakvlak aan de voorzijde, aan weerszijden van het tympaan, zijn dakkapellen aangebracht. Deze zijn voorzien van een topgevel met windveren. De vierruitsramen zij gevuld met glas-in-lood. Dezelfde dakkapellen zijn in de zijkant aangebracht. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van een buitenplaats voor de oprichter van de Philipsfabrieken binnen een nieuw opgezet villapark. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering in de vormen van het 17-eeuwse Hollandse Classicisme, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de architect Hanrath. Het maakt deel uit van een complex met ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529842
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize de Laak: koetshuis in Eindhoven

Huize de Laak: oranjerie

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving ORANJERIE uit ca. 1907, gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Vrijstaand éénlaags pand op een re..

Dubbele dienstwoning bij villa De Laak

Nachtegaallaan 2
Eindhoven
Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING, eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond, voorzien van een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan d..

Huize de Laak: koetsierswoning

Nachtegaallaan 2a
Eindhoven
Omschrijving KOETSIERSWONING uit ca. 1907 met Hollands Classicistische elementen gebouwd door J.W. Hanrath. Eénlaags vrijstaand pand op e..

Botercontrolestation, thans woonhuis

Fazantlaan 23
Eindhoven
Inleiding Pand, in 1916 gebouwd als BOTERCONTROLESTATION voor de Vereniging Botercontrôle. Het is een vrijstaand pand, uitgevoerd in Um 18..

Dommelhoef, oorspr. villa Elsheim

Parklaan 97
Eindhoven
Inleiding VILLA Elsheim, gebouwd in opdracht van de fabrikant van sigarenkistjes (thans Picus) J. Brüning door A. Salm GBzn. Het pand dat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize de Laak: koetshuis in Eindhoven