boerderij in Bunnik

Rhijnauwenselaan 20

Beschrijving van boerderij

Omschrijving Ten noordoosten van de boerderij een voormalig ZOMERHUIS/KAASMAKERIJ. Het zomerhuis is in 1937 verbouwd tot een apart woonhuis waarbij een gedeelte van de schuur bij het woonhuis is getrokken. Het rood bakstenen huis op rechthoekige grondslag bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak met afgewolfde uiteinden, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de eindgevel aan de voorzijde (zuidoost) twee meerruits vensters met kleine roedenverdeling en halve luiken en uiterst rechts een eenvoudige toegangsdeur met meerruits bovenlicht; ter hoogte van de kap een dubbel venster met bovenlicht en halve luiken. In de zijgevels diverse deuren en vensters. Waardering ZOMERHUIS/KAASMAKERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en zomerhuis "Hofstede Rhijnauwen" behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving; - vanwege de fraaie ligging aan de Kromme Rijn; - als traditioneel-ornamenteel element in het landschap, dat als zodanig deel uitmaakt van verschillende wandelingen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)