Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofstede Rhijnauwen in Bunnik

Boerderij

Rhijnauwenselaan 18
3981HH Bunnik
Utrecht


Beschrijving van Hofstede Rhijnauwen

Inleiding Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen boerderijensemble, bestaande uit een boerderij en zomerhuis. Het ensemble is fraai gelegen op de westelijke oever van de Kromme Rijn, de voorzijde geprojecteerd op de rivier en het aan de overzijde van de rivier gelegen wandelpad. Op de wandelingen over de oostelijke oever van de rivier en de formele laan achter de boerderij vormt het ensemble een markant decoratief-landelijk element. Oorspronkelijk was de hofstede een pachtboerderij van kasteel Rhijnauwen. In 1919 is de boerderij met het kasteel, de gronden en bijbehorende gebouwen in eigendom overgegaan naar de huidige eigenaar, de gemeente Utrecht. De boerderij heeft nog steeds een agrarische functie. Het boerderijensemble dateert uit de 18de eeuw. Omschrijving De rood bakstenen BOERDERIJ op rechthoekige grondslag is van het langhuistype en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een riet gedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. In de voorgevel (zuidoost) op de begane grond vier empire vensters, daarboven twee empire vensters in een kleiner formaat. In de zijgevels diverse vensters en deuren, de stalramen zijn omstreeks 1960 vervangen. De achtergevel is in 1949 vernieuwd. De oorspronkelijke plattegrond en indeling zijn nagenoeg gaaf bewaard gebleven. Rechtsvoor (onder het woonhuis) en linksachter (tussen woon- en achterhuis) een kelder, de kelder rechtsvoor krijgt daglicht via twee keldervensters in voor- en zijgevel. Waardering De BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en zomerhuis "Hofstede Rhijnauwen" behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving; - vanwege de fraaie ligging aan de Kromme Rijn; - als traditioneel-ornamenteel element in het landschap, dat als zodanig deel uitmaakt van verschillende wandelingen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529839
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofstede Rhijnauwen in Bunnik

boerderij

Rhijnauwenselaan 20
Bunnik
Omschrijving Ten noordoosten van de boerderij een voormalig ZOMERHUIS/KAASMAKERIJ. Het zomerhuis is in 1937 verbouwd tot een apart woonhui..

Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 14
Bunnik
Omschrijving Het huis Rhijnauwen kwam in zijn huidige gedaante tot stand in de eerste helft van de 18de eeuw in opdracht van de toenmalige..

Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 14
Bunnik
Omschrijving HISTORISCHE TUIN-EN PARKAANLEG. Het landgoed Rhijnauwen, gelegen aan de rand van Utrecht, maakt samen met de buitenplaatsen O..

tuin park landgoed

Rhijnauwenselaan 14
Bunnik
Omschrijving Voor het poortgebouw (zuidoost) staat op het voorplein een rood bakstenen DUIVENTOREN van twee bouwlagen onder een afgetopt s..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan bij 14
Bunnik
TERREIN waarin overblijfselen van het kasteel Rhijnauwen. Datering: 13e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofstede Rhijnauwen in Bunnik