Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Bunnik

Kasteel Buitenplaats

Rhijnauwenselaan 5
3981HH Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 1921-1924


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving Ten noorden van het hoofdgebouw gelegen THEEHUIS naar een ontwerp van de Dienst Gemeentewerken van Utrecht, in opdracht van diezelfde gemeente tot stand gekomen in 1921-24. Het rood geschilderde houten pand bestaat uit twee delen: het oorspronkelijke lage theehuis op geknikte plattegrond, gebouwd in 1921 en aan de rechter zijde hierop aansluitend een hoog oprijzend voormalig woonhuis uit 1924 op nagenoeg vierkante plattegrond. Het oorspronkelijke theehuis bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een overkragend rietgedekt schilddak. Aan de voorzijde een centrale ingangspartij geflankeerd door een strook gekoppelde meerruits vensters direct onder de rand van de overkragende kap, die doorloopt over de linker zij- en achtergevel. Het hogere bouwdeel ter rechterzijde, dat oorspronkelijk als woonhuis functioneerde maar tegenwoordig bij het theehuis is getrokken, bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een rietgedekt overkragend zadeldak met afgewolfd uiteinde aan de voorzijde en dakschilden die doorlopen tot aan de vensters op de begane grond. Aan de voorzijde op begane grond niveau een vergelijkbare strook meerruits vensters als in de gevel van het theehuis over de volle breedte van de voorgevel en tot halverwege de rechter zijgevel; tussen vensters en dakrand een dubbele sierlijst met aan de voorzijde omgebogen uiteinden. Hoog in de voorgevel, direct aansluitend op de rand van de afgewolfde kap, vier gekoppelde vensters met roedeverdeling in V-vorm. In het rechter dakschild een dakkapel met drie gekoppelde meerruits vensters, waaronder een strook gemetselde pannen. De rechter zijgevel heeft aan de achterzijde een ondiepe aanbouw waarin drie kleine gekoppelde vensters; het dakschild loopt ter hoogte van dit deel van de gevel verder door naar beneden. De nok van het samengestelde dak is afgewerkt met gemetselde pannen. Waardering Het THEEHUIS behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving; - vanwege de bijzondere ornamentele waarde; - vanwege de fraaie ligging aan het einde van de belangrijke lange formele toegangslaan naar het kasteel; - vanwege de ontstaansgeschiedenis en de recreatieve waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529838
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Bunnik

Goed ten Rijn

Rhijnauwenselaan 5
Bunnik
Omschrijving Aan de linkerkant van de zuidelijke toegangslaan tot het kasteel ligt een ornamenteel wit gepleisterde BOERDERIJ. De monument..

boerderij

Rhijnauwenselaan 5
Bunnik
Omschrijving Links van de boerderij 'Goed ten Rijn' een grote, wit gepleisterde VEESCHUUR op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak g..

boerderij

Rhijnauwenselaan 5
Bunnik
Omschrijving Links van de grote veeschuur van boerderij 'Goed ten Rijn' een lagere, dubbele SCHUUR bestaande uit twee parallelle bouwlicha..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan bij 14
Bunnik
TERREIN waarin overblijfselen van het kasteel Rhijnauwen. Datering: 13e eeuw.

kasteel buitenplaats

Rhijnauwenselaan 7
Bunnik
Omschrijving Ten westen van het hoofdgebouw wordt het voorplein afgesloten door een in aanleg symmetrisch POORTGEBOUW, dat aan de zuidzijd..

Kaart & Routeplanner