Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Valkenberg: portierswoning in Rheden

Kasteel Buitenplaats

Arnhemsestraatweg 16
6991AM Rheden
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van De Valkenberg: portierswoning

Omschrijving onderdeel 3: PORTIERSWONING uit het midden van de 19de eeuw. Aan het begin van de oprijlaan gelegen, gebouwtje op T-vormige plattegrond onder twee haaks op elkaar staande met pannen gedekte zadeldaken. Het dwars geplaatste voorhuis is wit gepleisterd en van schijnvoegen voorzien. De geveltoppen van het dakoverstek zijn voorzien van een sierspant met makelaar en beschieting. Het achterhuis is opgetrokken van baksteen en heeft gesausde muren. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een terugspringende voordeur met schuin afdakje met grijze pannen. Hierboven een paneel met in reliƫf 'Valkenberg'. Daar weer boven een als Vlaamse gevel doorlopende dakkapel met overstekend wolfdakje en een gekoppeld meerruitsvenster. Links en rechts van de ingang eveneens een samengesteld meerruitsvenster. De linkerzijgevel is symmetrisch van indeling. Begane grond met dubbele openslaande tuindeuren. Op de verdieping een stolpraam met een halfrond bovenlicht. De rechterzijgevel is symmetrisch van indeling. Begane grond met een driedelig venster op risalerende borstwering. Op de verdieping een driedelig vensters met halfronde bovenlichten. Waardering PORTIERSWONING van algemeen belang - wegens de ouderdom - als markering van de toegang tot de buitenplaats - als functioneel onderdeel van de historische buitenplaats - wegens de ensemblewaarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529836
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Valkenberg: portierswoning in Rheden

De Valkenberg: tuinmuur

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR; XIXb of ouder; in de zuidwesthoek van het complex als begrenzing van de vroegere moestuin annex boomgaa..

De Valkenberg: parkaanleg

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXb, wellicht gedeeltelijk op oudere grondslag; het hoofdmoment van de eenvoudige landschappelijke a..

boerderij

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 5 PAARDENSTAL uit 1922, naar ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk.. De paardenstal ligt ten noorden van ..

De Valkenberg: hoofdgebouw

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXb; witgepleisterd blokvormig neoclassicistisch gebouw van twee verdiepingen onder omgaand schilddak met ..

Rhederoord: portierswoning

Hoofdstraat 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze aan de westzijde van de Hoofdstraat gelegen voormalige PORTIERSWONING (G) behorende tot de historische buitenplaats Rhederoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Valkenberg: portierswoning in Rheden