Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Valkenberg: parkaanleg in Rheden

Tuin Park Landgoed

Arnhemsestraatweg 12
6991AM Rheden
Gelderland


Beschrijving van De Valkenberg: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXb, wellicht gedeeltelijk op oudere grondslag; het hoofdmoment van de eenvoudige landschappelijke aanleg zijn de door bos omzoomde weilanden vóór en achter het huis; globaal gezien heeft de voorwei de vorm van een driehoek, waarvan de basis, het laagste punt, gevormd wordt door de Arnhemsestraatweg; bovenaan, in de punt, ligt het witte huis; de wei wordt aan de twee andere zijden begrensd door golvende randen van oud loofhout; de westelijke rand is in feite de oprijlaan, die bij de dienstwoning aan de straatweg begint en onregelmatig beplant is met diverse soorten loofhout, waarvan de oude tamme kastanjes het meest in het oog springend zijn; de laan is geasfalteerd; ten westen van de oprijlaan ligt een strook bos, en daarnaast het relatief grote terrein van de voormalige boomgaard en moestuin; dit terrein wordt aan de west- en de noordzijde begrensd door een tuinmuur (zie onder 4). Ten westen van de tuinmuur ligt een wei, die als buffer in het complex opgenomen is. Direct achter het huis (noordzijde) ligt een geheel door bos omgeven weiland, dat enigszins geaccidenteerd is; de rest van het park (naast de weilanden en de moestuin) bestaat uit opgaand bos, waarin nog een patroon van slingerpaden te herkennen is; ten westen van het huis, in het bos, liggen de restanten van een neo-geometrische, gedeeltelijk verdiepte rozentuin, XXa: o.a.: een natuurstenen taludtrapje met vier treden en bakstenen wangen; verder uitgegroeide taxus- en buxusvormen; direct ten oosten van het huis staat een kort stuk laan met oude linden. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden - wegens met name de -voor Nederlandse begrippen - zeer steil-glooiende voorweide, die op markante wijze het huis "etaleert" (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529835
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Valkenberg: parkaanleg in Rheden

De Valkenberg: tuinmuur

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR; XIXb of ouder; in de zuidwesthoek van het complex als begrenzing van de vroegere moestuin annex boomgaa..

boerderij

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 5 PAARDENSTAL uit 1922, naar ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk.. De paardenstal ligt ten noorden van ..

De Valkenberg: hoofdgebouw

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXb; witgepleisterd blokvormig neoclassicistisch gebouw van twee verdiepingen onder omgaand schilddak met ..

De Valkenberg: portierswoning

Arnhemsestraatweg 16
Rheden
Omschrijving onderdeel 3: PORTIERSWONING uit het midden van de 19de eeuw. Aan het begin van de oprijlaan gelegen, gebouwtje op T-vormige pl..

Rhederoord: portierswoning

Hoofdstraat 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze aan de westzijde van de Hoofdstraat gelegen voormalige PORTIERSWONING (G) behorende tot de historische buitenplaats Rhederoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Valkenberg: parkaanleg in Rheden