Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Valkenberg: hoofdgebouw in Rheden

Kasteel Buitenplaats

Arnhemsestraatweg 12
6991AM Rheden
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw 1850 tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Valkenberg: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXb; witgepleisterd blokvormig neoclassicistisch gebouw van twee verdiepingen onder omgaand schilddak met leien en vier hoekschoorstenen; in verschillende fasen aan west-, noord- en oostzijde ingrijpend uitgebreid; alleen de voorzijde van het huis (zijde van de voorwei = zuid) heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden; deze gevel heeft vijf travee├źn, waarvan de middelste drie in de middenrisaliet; deze middenrisaliet heeft een balkon op vier Dorische zuilen; smeedijzeren balkonhek met overlappende halfcirkels als motief; in de risaliet drie tuindeuren met boogvormige afsluiting; tussen de deuren pilasters, die corresponderen met de vier zuilen; voor de zuilen een bordestrap van 6 treden; op de verdieping 6-lichts-ramen; in dakschild drie dakkapellen met fronton. Het in neoklassieke stijl gebouwde huis dateert van omstreeks 1834 (volgens andere bronnen 1825) Waardering HUIS van algemeen belang - wegens de ouderdom - als centrum, juist in landschappelijk-visuele zin, van de landschappelijke aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529834
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Valkenberg: hoofdgebouw in Rheden

De Valkenberg: tuinmuur

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR; XIXb of ouder; in de zuidwesthoek van het complex als begrenzing van de vroegere moestuin annex boomgaa..

De Valkenberg: parkaanleg

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXb, wellicht gedeeltelijk op oudere grondslag; het hoofdmoment van de eenvoudige landschappelijke a..

boerderij

Arnhemsestraatweg 12
Rheden
Omschrijving onderdeel 5 PAARDENSTAL uit 1922, naar ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk.. De paardenstal ligt ten noorden van ..

De Valkenberg: portierswoning

Arnhemsestraatweg 16
Rheden
Omschrijving onderdeel 3: PORTIERSWONING uit het midden van de 19de eeuw. Aan het begin van de oprijlaan gelegen, gebouwtje op T-vormige pl..

Rhederoord: portierswoning

Hoofdstraat 1
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze aan de westzijde van de Hoofdstraat gelegen voormalige PORTIERSWONING (G) behorende tot de historische buitenplaats Rhederoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Valkenberg: hoofdgebouw in Rheden