Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoosden in Sint Odiliënberg

Tuin Park Landgoed

Hoosden 1
6077NT Sint Odiliënberg (gemeente Roerdalen)
Limburg


Beschrijving van Hoosden

Onderdeel 2: Historische tuin- en parkaanleg Om het huis Hoosden bevindt zich een aanleg uit het eind van de 17de eeuw waarvan de vorm deels bepaald is door de natuurlijke gesteldheid van het terrein. Aan de westkant ligt een broekbos met wandelpaden op de hoge steilranden en vennen in de lage gedeelten. Rond het bos loopt een wandeling die uitkomt op de laan naar de 'berg' waar de kerk staat en die al op 18de-eeuwse kaarten en de Tranchotkaart uit 1806 staat aangegeven. Aan de oost- en zuidkant van het huis ligt een door water en steilranden met paden om- en ontsloten terrein dat in die vorm uit het eind van de 17de eeuw stamt. Over de hele lengte van de woonvleugel aan de oostkant loopt een terras met keermuur dat via een trap de overgang vormt naar de lager gelegen tuinen daarachter. Het in drieën verdeelde terrein is rondom van een afscheiding voorzien in de vorm van waterlopen en een pad en aan de westkant door een gemetselde tuinmuur met hek aan de zijde van het huis en met aan het andere eind de restanten van een stenen gebouwtje. De uit de 18de eeuw bekende indeling met gazon, siertuin en bosje, is op de siertuin na, nog steeds aanwezig. Ten zuiden van dit terrein en daarvan gescheiden door een steilrand ligt tussen de oprijlaan en de Hagelkruisweg een verhoogd veld met een fruitboomgaard en aangrenzend een stuk bouwland. Het zicht vanuit het huis op de kerk is thans dichtgegroeid. Na 1934 werd door de eigenaar, die op Hoosden ging wonen, een einde gemaakt aan de 'vrye wandeling van het publiek' op zijn terrein. Het hele terrein werd voortaan door hem als eigen wandelpark benut. Waardering TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Hoosden van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom; - wegens de vrijwel ongewijzigde structuur sedert de 18de en waarschijnlijk de late 17de eeuw; - wegens de combinatie van nuts- (agrarisch) en sier- (tuin) gronden; - wegens het gebruikmaken van de bodemgesteldheid ter plaatse waardoor er een zeer gevarieerd tuin- en parklandschap is ontstaan; - wegens de relatie met het huis Hoosden; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoosden in Sint Odiliënberg

Hoosden

Hoosden 1
Sint Odiliënberg (Gemeente Roerdalen)
Onderdeel 3A, 3B en 3C: Hekken en hekwerken Onderdeel 3A In de toegangspoort aan de westkant van het complex zijn tussen gemetselde baks..

Kloosterschool

Aan de Berg 3
Sint Odiliënberg (Gemeente Roerdalen)
Inleiding De voormalige KLOOSTERSCHOOL maakt deel uit van het complex Kerkberg te Sint Odiliënberg. De SCHOOL is aan de voet van de kerkbe..

Kloosterslot Priorij Thabor

Aan de Berg 3
Sint Odiliënberg (Gemeente Roerdalen)
Inleiding Het KLOOSTERSLOT (voormalige pastorie) maakt deel uit van het complex Aan de Berg te Odiliënberg. Het SLOT is boven op de kerkbe..

H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus

Kerkplein 15
Sint Odiliënberg (Gemeente Roerdalen)
Kerk van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, eertijds kapittelkerk. Romaanse basiliek met lager dwarspand, een weer lager veelhoekig geslot..

O.L. Vrouwekapel, oorspronkelijk parochiekerk

Kerkplein 12
Sint Odiliënberg (Gemeente Roerdalen)
O.L. Vrouwekapel, oorspronkelijk parochiekerk. Rechthoekig gebouwtje waarvan het uit keien en blokken Kunradersteen opgetrokken benedendeel ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoosden in Sint Odiliënberg