Hoosden in Sint Odiliënberg

Hoosden 1
6077NT Sint Odiliënberg (gemeente Roerdalen)

Beschrijving van Hoosden

Onderdeel 1: Hoofdgebouw (Huis Hoosden) Midden 17de-eeuws complex, grotendeels vernieuwd in 1737 van drie witgeschilderde vleugels, voornamelijk van mergel opgetrokken, rond een met twee hekken afgesloten binnenplaats. De lange tweelaags woonvleugel aan de oostkant wordt onderbroken door een drielaags torenvormig volume met tentdak en dakruitertje. De haaks aansluitende latere dienstvleugel is via een muur aan de westkant met toegangspoort verbonden met een tegenoverliggend, vrijstaand dienstgebouw. Jaartalankers 1671. De vensters en deuren hebben natuurstenen omlijstingen. De daken van het torenvormige middengebouw zijn met leien, de overige daken van woonvleugel en bijgebouwen met rode Oudhollandse pannen gedekt. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom; - wegens de geschiedenis; - wegens de combinatie van een woon- en een agrarisch functie, karakteristiek voor dit deel van het land; - als zichtbaar overblijfsel van een laat 17de/vroeg 18de-eeuws goed in een uit dezelfde tijd stammende aanleg; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)