Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning in De Steeg

Woonhuis

Oversteeg 51
6994AS De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Dubbele dienstwoning

Onderdeel 38 Van rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met gesmoorde pannen belegd. Een bouwlaag en een kapverdieping hoog. De linkerzijgevel heeft voor een deel een verhoogd gedeelte onder zadeldak dat aanloopt op het hoofddakvlak. In de naar de weg toegewende gevels twee voordeuren onder ronde spaarboog. Op de verdieping zesruitsschuifvensters onder rechte strek. Trapsgewijs uitgemetselde bakstenen lijst onder de dakrand. De vensters in de zijgevels hebben luiken beschilderd in de kleuren van Middachten. Waardering DIENSTWONING behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. - wegens de beeldbepalende situering aan de zuidoostelijke dorpsrand van De Steeg waar zich meerdere tot het bezit van Middachten behorende bouwwerken bevinden. - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee het huis in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het huis is exemplarisch voor het herstel en de verfraaiing van het landgoed in de vroege twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529821
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning in De Steeg

Dienstwoning

Oversteeg 55
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 37 DIENSTWONING op T-vormige plattegrond, gedekt door wolfdaken met klein overstek, voorzien van gesmoorde pannen. De voordeur i..

Dubbele dienstwoning

Oversteeg 47
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 39 Uit rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder met rode pannen belegd zadeldak evenwijd..

Rentmeesterswoning

Smidsallee 18
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 28. Op een terp gebouwde laat 19de-eeuwse RENTMEESTERSWONING in Engelse landhuisstijl door architect W.S. Weatherle..

Oud Middachten

Oversteeg 45
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 40 Inleiding De BOERDERIJ OUD MIDDACHTEN is gelegen op een oude bouwplaats en werd in 1908 herbouwd naar een ontwer..

Landgoed Middachten: historische park- en tuinaanleg

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 2. De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Middachten kenmerkt zich door de hiƫrarchische compositie, waarbij een g..

Kaart & Routeplanner