Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in De Steeg

Woonhuis

Oversteeg 55
6994AS De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Dienstwoning

Onderdeel 37 DIENSTWONING op T-vormige plattegrond, gedekt door wolfdaken met klein overstek, voorzien van gesmoorde pannen. De voordeur is geplaatst in de naar de straat toegewende kopgevel en bezit een bovenlicht met roedeverdeling. Op de begane grond bevinden zich rondom schuiframen met 15-ruits roedeverdeling. De vensters zijn voorzien van luiken, geschilderd in de kleuren van Middachten. In de drie kopgevels bevindt zich een stel smalle schuiframen met zes ruits roedeverdeling. De muuropeningen zijn voorzien van lateien met segmentbogen waarvan de velden met metselwerk zijn gevuld. Onder de dakrand is een siermetsellijst aangebracht van tweekleurige baksteen. Waardering DIENSTWONING behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. - wegens de beeldbepalende situering aan de zuidoostelijke dorpsrand van De Steeg waar zich meerdere tot het bezit van Middachten behorende bouwwerken bevinden. - als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee het huis in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het huis is exemplarisch voor het herstel en de verfraaiing van het landgoed in de vroege twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529820
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in De Steeg

Dubbele dienstwoning

Oversteeg 51
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 38 Van rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met gesmoorde pannen belegd. Ee..

Rentmeesterswoning

Smidsallee 18
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 28. Op een terp gebouwde laat 19de-eeuwse RENTMEESTERSWONING in Engelse landhuisstijl door architect W.S. Weatherle..

Dubbele dienstwoning

Oversteeg 47
De Steeg (Gemeente Rheden)
Onderdeel 39 Uit rode baksteen opgetrokken dubbele DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond onder met rode pannen belegd zadeldak evenwijd..

Oud Middachten

Oversteeg 45
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 40 Inleiding De BOERDERIJ OUD MIDDACHTEN is gelegen op een oude bouwplaats en werd in 1908 herbouwd naar een ontwer..

Landgoed Middachten: historische park- en tuinaanleg

Landgoed Middachten 3
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 2. De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Middachten kenmerkt zich door de hiƫrarchische compositie, waarbij een g..

Kaart & Routeplanner