Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Medler: tuinsieraden (zonnewijzer, tuinvaas, palen) in Vorden

Tuin Park Landgoed

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Het Medler: tuinsieraden (zonnewijzer, tuinvaas, palen)

Omschrijving onderdeel 11: TUINSIERADEN. Inleiding TUINSIERADEN, te weten: a. zandstenen zonnewijzer, XVIII; gesitueerd in de rozentuin ten westen van het huis, op dito sokkel in L.XIV-stijl; b. een loden tuinvaas, XVIII, gesitueerd midden in het ronde grasperk op het voorplein; c. een stel stenen palen aan de Ruurloseweg aan het begin van de oprijlaan, als markering van de ingang. Omschrijving ZONNEWIJZER (11a) op hoge vierkante sokkel met kwartronde hoeken, aan onderzijde voluutvormig uitkragend. Op een der schachtzijden het wapen van Dorth plus initialen RvD. Zonnewijzer vaasvormig, rijk gedecoreerde florale motieven; aan vier zijden een verticale ovale wijzerplaat. Zware urnvormige, loden TUINVAAS (11b) in L.XVI-stijl, geplaatst op een laag zandstenen voetstuk, gedecoreerd met vruchten. Vaas met groteskevormige oren eindigend in vrouwenkopjes. Kelk met voorstellingen van zee- en riviergoden. Stel forse lage hardstenen PALEN (11c), XIX, met vierkante doorsnede en een plat pyramidale beƫindiging; de naam Medler in witte verf. Waardering De TUINSIERADEN (11a,b,c), onderdelen van de historische buitenplaats het Medler, zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en het materiaalgebruik; - vanwege de hoge kunsthistorische en cultuurhistorische waarde; - vanwege de ornamentele waarden; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Medler: tuinsieraden (zonnewijzer, tuinvaas, palen) in Vorden

Het Medler: inrijkhek

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9: INRIJHEK. Omschrijving INRIJHEK c.a. op DAM onderdeel van de historische buitenplaats het Medler is gesitueerd ..

Het Medler: hekken

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10: HEKKEN. Inleiding HEKKEN onderdeel van de historische buitenplaats het Medler, te weten: a. de hekken op het ..

Het Medler: huis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS 'MEDLER'. Inleiding Het Medler wordt voor het eerst genoemd in 1483. Vermoedelijk wordt kort na 1530 een om..

Het Medler: parkaanleg

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. Inleiding PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats 'het Medler', bestaande uit een ..

Het Medler: bouwhuis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Inleiding BOUWHUIS (XVIII en XIX) onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler opgetrokken in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Medler: tuinsieraden (zonnewijzer, tuinvaas, palen) in Vorden