Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Medler: hekken in Vorden

Tuin Park Landgoed

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 18e of 19e eeuw


Beschrijving van Het Medler: hekken

Omschrijving onderdeel 10: HEKKEN. Inleiding HEKKEN onderdeel van de historische buitenplaats het Medler, te weten: a. de hekken op het voorplein van het huiseiland; b. het hek op de aarden dam, die van het huiseiland naar de voormalige boomgaard voert. Omschrijving Lage hekken (10a), XIXc, ter afsluiting van de bloementuinen ter weerszijden van het huis. De rijk gesmede hekdelen staan tussen lage vierkante zandstenen palen met pyramide-vormige beƫindiging. Het smeedijzeren hek (10b) op de aarden dam heeft twee ranke vierkante zandstenen pijlers met vierkante helmvormige bekroning op de dekplaat, XVIII. Gesmede hekvleugels met rijke detaillering; spijlen alternerend eindigend in speerpunten en gegolfde punten. Waardering De HEKKEN, onderdelen van de historische buitenplaats het Medler, zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en de zorgvuldig gebruikte materialen; - vanwege de ornamentele en functionele waarden; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de hekken met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529816
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Medler: hekken in Vorden

Het Medler: inrijkhek

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9: INRIJHEK. Omschrijving INRIJHEK c.a. op DAM onderdeel van de historische buitenplaats het Medler is gesitueerd ..

Het Medler: tuinsieraden (zonnewijzer, tuinvaas, palen)

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 11: TUINSIERADEN. Inleiding TUINSIERADEN, te weten: a. zandstenen zonnewijzer, XVIII; gesitueerd in de rozentuin ..

Het Medler: huis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS 'MEDLER'. Inleiding Het Medler wordt voor het eerst genoemd in 1483. Vermoedelijk wordt kort na 1530 een om..

Het Medler: parkaanleg

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. Inleiding PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats 'het Medler', bestaande uit een ..

Het Medler: bouwhuis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Inleiding BOUWHUIS (XVIII en XIX) onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler opgetrokken in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Medler: hekken in Vorden