Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: dienstwoning in Vogelenzang

Kasteel Buitenplaats

Vogelenzangseweg 29
2114BB Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Leyduin: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 10: In oorsprong 18de-eeuwse DIENSTWONING behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. In 1874 is tegen de noordzijde een stal gebouwd. Het dienstgebouw heeft een kelder en één bouwlaag met een met pannen gedekt dak met een schild aan de noordzijde en een geveltop aan de zuidzijde. Deze geveltop is, waarschijnlijk ten tijde van de bouw van de stal verfraaid met uitvoerig decoratief houtwerk langs de dakrand alsmede een balkon en grote vensters op begane grond en verdieping. Midden op het dak een schoorsteen en twee dakkapellen aan de oostzijde. De voor- en zijgevels zijn gepleisterd en voorzien van een blokkenpatroon. De achtergevel lijkt, voorzover zichtbaar, later vernieuwd te zijn. Het gebouw is ingedeeld in twee woningen hetgeen aan de oostzijde een gevelindeling van zes traveeën geeft, gespiegeld bestaand uit een deur en twee vensters. De ramen zijn vernieuwd. Waardering De DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde; - de beeldbepalende ligging; - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529773
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: dienstwoning in Vogelenzang

Leyduin: koetshuis

Vogelenzangseweg 31
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving In 1874 gebouwd KOETSHUIS op de historische buitenplaats Leyduin, gebouwd in ambachtelijk traditionele bouwtrant. Het op een ..

Leyduin: zomerhuis

2e Leijweg 7
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 9: Een houten ZOMERHUIS uit 1796 behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. Het huis bestaat uit tw..

Vier grenspalen bij de villa van v.h.Dorhout Mees

Vogelenzangseweg 25
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
4 Grenspalen bij de villa van v.h.Dorhout Mees.

Leyduin: hoofdgebouw

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving In 1921 naar ontwerp van A. de Maaker gebouwd vrijstaand HOOFDHUIS op de historische buitenplaats "Leyduin". Het op een rechth..

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)