Leyduin: waterwerken in Vogelenzang

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)

Beschrijving van Leyduin: waterwerken

Omschrijving onderdeel 8: In de beek van het complex historische buitenplaats Leyduin aangebrachte WATERWERKEN, van 18de-eeuwse oorsprong, maar later, 19de eeuw en vroeg 20ste eeuw vernieuwd. Dit betreft: - een duiker met gemetselde keermuur afgedekt met natuurstenen platen en boogvormige opening aangebracht op het punt waar de beek op het landgoed binnenkomt aan de zijde van de Vogelenzangseweg; - een stelsel van water in- en uitlaten met boogvormige openingen en houten schuiven in gemetselde keermuren ter hoogte van het koetshuis/de dienstwoning en de alhier gelegen cascade; - een gemetselde boogbrug met aansluitende gemetselde kademuren op het punt waar de beek de Eerste Leyweg kruist. Waardering De WATERWERKEN in de beek zijn van algemeen belang vanwege: - de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een cascade; - de historische waarde (duinwaterwinning); - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)