Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: waterwerken in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Leyduin: waterwerken

Omschrijving onderdeel 8: In de beek van het complex historische buitenplaats Leyduin aangebrachte WATERWERKEN, van 18de-eeuwse oorsprong, maar later, 19de eeuw en vroeg 20ste eeuw vernieuwd. Dit betreft: - een duiker met gemetselde keermuur afgedekt met natuurstenen platen en boogvormige opening aangebracht op het punt waar de beek op het landgoed binnenkomt aan de zijde van de Vogelenzangseweg; - een stelsel van water in- en uitlaten met boogvormige openingen en houten schuiven in gemetselde keermuren ter hoogte van het koetshuis/de dienstwoning en de alhier gelegen cascade; - een gemetselde boogbrug met aansluitende gemetselde kademuren op het punt waar de beek de Eerste Leyweg kruist. Waardering De WATERWERKEN in de beek zijn van algemeen belang vanwege: - de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een cascade; - de historische waarde (duinwaterwinning); - de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: waterwerken in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: belvedere

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin..

Leyduin: ijskelder

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de s..

Leyduin: tuin met twee schuren

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats L..

Leyduin: inrijhek

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vog..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)